5 поверия за Голяма Богородица

Какво да не правим на 15 август

14.08.2024г. / 14 45ч.
Нина Иванова
На 15 август отбелязваме Голяма Богородица. Снимка: istock

На 15 август отбелязваме Голяма Богородица. Снимка: istock

На 15 август християнската църква ще отбележи един от най-големите празници – Голяма Богородица или Успение Богородично. Като за всеки празник, на обредната трапеза ще има ястия, пресни плодове. За този ден има интересни традиции и любопитни поверия. Ето някои от тях:

Старо поверие гласи, че в този ден е добре да се избягва да се пипат вещи с червен цвят, за да не се разболее добитъкът и за да не останат бездетни момите.

Друго народно поверие гласи, че на Голяма Богородица жените, които не успяват да заченат, трябва да отправят молба към Божията майка и да занесат дарове в църквата, за да се сбъдне желанието им.

Свързани статии

Още на 14 август жените, които мечтаят за рожба, е добре да се помолят и може още днес да занесат дарове в църквата, за да пренощуват в храм, носещ името на Дева Мария. Така в миналото са вярвали, че ще им се сбъдне желанието да заченат.

Според друго поверие през тази нощ на 14 срещу 15 август, можем да преспим на свято място, на което да се помолим за здраве, благополучие и късмет. Подходящо място е манастирът „Света Богородица“ в село Арбанаси, защото там се намира смятаната за чудотворна икона на Богородица.

Свързани статии

Едно старо поверие гласи, че на този ден не бива да ходим боси, особено върху трева, покрита с роса, защото се смятала за символ на сълзите на Божията майка.

Още едно от любопитните поверия е да не носим стари или неудобни обувки. Смятало се, че така ще се изправим пред големи трудности в обозримо бъдеще.

Свързани статии

Коментирай