10 знака, че с приятелството ви е свършено

По какво си личи кога едно приятелство е приключило

29.08.2024г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Кои са знаците, че с приятелството е свършено? Снимка: istock

Кои са знаците, че с приятелството е свършено? Снимка: istock

Приятелството е най-хубавото нещо, което може да ви се случи. Приятелите са тези, с които се смеем, с които споделяме интересите, хобитата си, ежедневието си и всичко в него. Но понякога не всяко приятелство устоява на времето и ситуациите, в които приятелите попадат. В някои случаи с приятелството е свършено и когато този момент започне да настъпва, има някои признаци, които издават това.

Кои са знаците, че с приятелството е свършено? Ето 10 от тях. 

1.   Чувствате се напрегнати в присъствието на приятел. 

Ако усетите, че в присъствието на ваш приятел се чувствате напрегнати и стресирани, това е знак, че с приятелството ви е свършено. Едно приятелство не бива да напряга, а напротив – да отпуска, да разтоварва, да ви кара да чувствате разбиране и подкрепа.

Свързани статии

2.   Приятел е предал доверието ви. 

Приятелите трябва да си имат доверие. Когато то бъде предадено в дадена ситуация, това се счита за червен флаг, че с приятелството ви може да е свършено. В зависимост от ситуацията можете да прецените дали да дадете втори шанс. Проследете поведението на приятеля си занапред.

3.   Само вие полагате усилия. 

Във всички връзки трябва да се полагат усилия, включително в приятелството. Ако сте започнали да усещате, че само вие полагате усилия да запазите приятелството и добрите си отношения, а приятелят или приятелката ви само се възползват от вас, това е знак за приключило приятелство.

4.   Не се чувствате добре, когато те са наоколо. 

Енергията е от голямо значение за едно приятелство. То е живо и истинско, ако в компанията на приятел се чувствате добре, можете да изразите себе си свободно, да споделяте и да се допитвате за съвет. Но когато започнете да се чувствате зле в неговата или нейната компания, това е признак на влошени приятелски отношения.

5.   Разговорите ви са повърхностни. 

Едно истинско приятелство съдържа много компоненти, които ви свързват. Някои от тях са наистина повърхностни, но други задължително трябва да са на осезаема емоционална дълбочина, за да бъдат отношенията ви истински. С едно приятелство е свършено, ако разговорите и отношенията ви са само на повърхностно и плитко ниво.

6.   Вече не споделяте важни събития в живота си. 

Ако сте имали приятел или приятелка, с които сте споделяли хубави и лоши моменти, отбелязвали сте рождени дни и празници, споделяли сте загуби заедно, но това вече не е така, с приятелството ви вероятно е свършено.

7.   Получавате постоянна критика. 

Приятелите не са само за смях и веселба. От тях трябва да получаваме важна обратна връзка, която включва и градивна критика. Това е ценното на приятелските отношения – да си казваме истината, да се съветваме, когато има нужда, да си споделяме нещата, които смятаме, че трябва да променим. Но когато започнете да получавате само критика от приятел, той може би вече не ви е истински приятел.

Свързани статии

8.   Общуването е станало трудно. 

Ако сте спрели да можете да комуникирате нормално и открито с приятел, приятелството ви явно е пострадало по някаква причина. Ако я откриете и положите общи усилия да поправите счупеното, с приятелството ви може да не е съвсем свършено, но всичко зависи от причините и обстоятелствата.

9.   Промяна в ценностите. 

Ако нещата, които са ви свързвали в миналото с ваш приятел вече не са същите, с приятелството ви може да е свършено. Ценностите, възгледите за живота, разбиранията се променят с годините и времето. Понякога се променят по сходен начин и това помага за запазване на приятелските отношения. Но когато започнете да се разминавате сериозно по тези показатели, с приятелството е свършено.

10.   Не сте съгласни за важните неща. 

Несъгласието поражда отдалечаване в отношенията от всеки тип – приятелство, връзки, семейство, работна среда. Когато с приятел сте постоянно несъгласни за важни теми се натрупва негативно отношение и нежелание за общуване.

Свързани статии

Коментирай