10 неща, които да направите сега, за да промените живота си

Прекъснете порочния кръг на ежедневието 

16.08.2024г. / 16 34ч.
Мария Василева
Промяната е съзнателно решение. Снимка: istock

Промяната е съзнателно решение. Снимка: istock

Малките ежедневни навици в крайна сметка формират нашия живот и характер. Ако усещате, че животът ви е една вечна спирала, може би трябва да промените нещо. Но не отлагайте – започнете сега! Не знаете откъде да започнете? Ето няколко идеи:

Освободете се от съжаленията

Съжаленията само ще ви спират в живота. Ако прекарвате цялото си време в мисли за миналото, ще пропуснете настоящето и бъдещето. Не можете да промените това, което сте направили или не сте направили в миналото, така че го оставете. Единственото нещо, върху което имате контрол сега, е как избирате да живеете настоящия и бъдещия си живот.

Всеки път, когато изпитате негативна мисъл за миналото си, предизвикайте я. Ако искате да се забавлявате и да си представите как се освобождавате от съжаленията си, опитайте да запишете всяко съжаление на лист хартия и след това да го заровите в задния си двор или да го изгорите на огън с приятели.

Започнете да четете книга 

Четенето е едно от онези неща, за които толкова много хора твърдят, че нямат време. Но иронията е, че може да четете в момента, вместо да превъртате на мобилния си телефон.

Свързани статии

Изправете се срещу страховете си 

Лесно е да игнорираме страховете си и да се надяваме, че ще изчезнат. За съжаление обаче, светът не работи така. Ако искате да промените живота си, научете се да овладявате страховете си, за да не могат повече да ви контролират. Независимо дали е страх от провал, самота или от неизвестното, това може да ви попречи да живеете живота си пълноценно. Знаем кога страховете ни контролират живота ни, защото се чувстваме недоволни и неудовлетворени. След като се изправим пред тях, ние си връщаме силата да избираме как искаме да живеем живота си и когато го направим, в крайна сметка променяме живота си завинаги.

Приемете себе си 

Единственият човек, който ще промени живота ви, сте самите вие! За да създадете тази промяна, трябва да се харесате. Ще има моменти в живота ви, когато ще се сблъскате с отхвърляне и ще има хора, които няма да харесват вас или вашите избори. Приемането на това, което сте и обичането на себе си въпреки трудностите ви помага да продължите напред в живота си. Намерете своята смелост, обичайте себе си и излезте и направете нещо лудо. Не се притеснявайте какво мисли някой или дали това е правилното нещо. Ако смятате, че е правилно, действайте и създайте живота, който обичате.

Свързани статии

Променете вярванията си 

Вашите навици създават вашата идентичност. Никой не се ражда с набор от вярвания. Всички вярвания се научават с времето чрез опит. Колкото повече повтаряте определено поведение, като например записването на положителни неща или оправяне на леглото всеки ден, толкова повече укрепвате своята идентичност. Действията, които решите да предприемете, ви казват какъв човек сте. Само вие можете да промените живота си. Ако имате убеждения, които ви спъват, не е нужно да правите радикални промени. Малките значими промени са ключът към подобряването на живота.

Станете активни 

Посветете малко време на физическа активност днес. Независимо дали отивате на разходка, правите домашна тренировка или пробвате нов фитнес клас, раздвижете тялото си.

Премахнете негативността 

Първо, нека признаем, че най-накрая е време този негативен глас в главата ви да млъкне. Разбира се, той е преминал през много неща. И разбира се, помни всяко едно разочарование и провал. Но той не може да види бъдещето, така че не можете да му позволите да играе роля в начина, по който възприемате това, което предстои.

Когато гласът каже: „Не, не мога“, отприщете вътрешния си актьор и намерете начин да кажете на гласа „Да, можеш“. След всички тези години на мислене, че не сте достатъчно добри, е време да спрете.

Изграждайте увереността си бавно. Поставете си малки цели и поемете малки предизвикателства, които ви позволяват да изградите увереността, необходима за справяне с тези спънки. Негативността ви вреди и ви пречи да живеете истински живот. Няма значение дали някой се е отнесъл към вас несправедливо или не.

Заговорът за несправедливостта (освен кратък период на отдушник) разрушава живота ви и ерозира ценното време, което бихте могли да използвате, за да започнете наистина да живеете. Най-добре е да решите или планирате как да отстраните проблема в основата на вашата негативност – и след това да предприемете действия, за да го отстраните. Каквото и да правите, не оставайте в негативно или мрачно настроение за дълго време.

Свързани статии

Освободете вашето физическо пространство 

Знаете какво казват: „Свободното пространство води до чист ум“. Ако сте си казвали, че ще разчистите дома си, просто го направете. Изберете конкретна зона в дома си и премахнете нещата, които не използвате активно. Когато става въпрос за разчистване на бъркотията, най-трудната част е да започнете.

Простете

Всички имаме спомени – болезнени спомени. Това, което може би не осъзнавате, е, че човекът, който ви наранява с тези спомени, сте вие. Въпреки че събитието може да се е случило в миналото, вие сте този, който възпроизвежда спомена. Тук не става въпрос за толериране на неправомерни действия, а за осъзнаване, че няма полза от задържането. Ако нещо трябва да се направи, то може да бъде направено без гняв, нараняване, негодувание или горчивина. Ако не искате да простите, започнете, като си простите, че не искате да простите. Вие сте добре такъв, какъвто сте, където сте.

Задайте граници на употребата на електронни устройства 

Говорейки за скролване на вашия мобилен телефон, ако сте си казвали, че ще контролирате безсмисленото си „ровене“ в интернет, това е идеалният момент да започнете. За щастие не е нужно да хвърляте телефона си през прозореца, за да прекарвате по-малко време на него. Можете да изтриете отнемащите време приложения от телефона си или да настроите сложна парола за заключване на екрана.

Свързани статии

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 2 седмици )
Да сверим графика на електронните устройства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар