Паневритмия – танцът, който ни свързва с енергиите на природата

Какво не знаем за паневритмията

19.08.2024г. / 11 35ч.
Аз жената
Снимка: Общество Бяло братство.

Снимка: Общество Бяло братство.

„Паневритмията внася Живот, Сила, Радост и Красота в човешката душа“

Петър Дънов

На 19 август, Преображение Господне по стар стил, енергиите на Слънцето са най-силни затова и Петър Дънов дава заръка на този ден всички да се приготвят като за Великден – да са чисти, спретнати и с най-хубавите си бели дрехи. На този ден се танцува и паневритмия.

Наричана от някои „лековит духовен танц“, думата „паневритмия“ в превод означава: „всеобщ космичен ритъм“. Тя съчетава музика, движение, мисъл и слово в хармонично цяло. Според проучвания, играещите редовно паневритмия постигат подобрение във физическото си състояние, усещат успокоение в психологически план, имат по-добра концентрация и по-добра памет. Тя е проучвана и като потенциален метод за физическа подготовка, а резултатите показват значително подобрение в баланса, скоростта и пъргавината след игра на паневритмия.

Свързани статии

Учителят Беинса Дуно, по-известен като Петър Дънов, започва да разработва паневритмията през 1934 г. Самият той я определя като „наука за приемане разумните движение на Природата“ и казва за нея, че тя „внася Живот, Сила, Радост и Красота в човешката душа“.

Паневритмията се играе ежедневно от 22 март до 22 септември. Тя има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича „Слънчеви лъчи“, а третият – „Пентаграм“. Участниците в паневритмията танцуват в кръг по двойки под звуците на инструментална музика (цигулки, флейти, китари и др.) и вокални изпълнения (към всяко упражнение има текст за песен). Препоръчително е особено на празнични дни да се играе с бели дрехи, тъй като белият цвят е символ на светлата духовна енергия. Той е проводник за чисти мисли и постъпки.

В България паневритмия се играе редовно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен и на много други места. А в чужбина – в САЩ, Франция, Русия, Англия, Австралия, Швеция, Италия, Испания, Германия, Австрия, Македония и др. През месец август последователите на Бялото братство от много страни играят паневритмия в Рила на широкото било до Бъбрека – петото езеро от Седемте рилски езера.

За първи път Учителя Петър Дънов организира духовен лагер край Седемте Рилски езера през лятото на 1929 г. Впоследствие тази традиция се запазва с изключение на определени периоди, в които е забранена от властите. Така и до днес през август един от най-силните енергийни центрове се превръща в обичан дом и място за среща на последователи на учението на Бялото Братство от цялата страна и чужбина.

Съборните дни през август са време за духовна работа, физическо и душевно прочистване, синхронизиране с Природата и висшите жизнени енергии. Ежедневието в лагера е интензивно – посрещане на Слънцето, молитвен Наряд, четене на беседа, малка закуска и игра на паневритмия. Следват планински преходи или време за работа – физическа и духовна. Общият обяд, носенето на вода за лагера, дежурствата в кухнята, пеенето на песни и участието в тематичните лекции са неотменна част от живота на Рила, който сближава последователите на Бялото братство.

На 19 август, Преображение Господне по стар стил, енергиите на Слънцето са най-силни затова и Учителя дава заръка на този ден всички да се приготвят като за Великден – да са чисти, спретнати и с най-хубавите си бели дрехи. Така паневритмията на езерото Бъбрека се превръща в радостно тържество на свирещи, танцуващи и пеещи братя и сестри в бяло. Защото влизайки в „космическия ритъм“ на паневритмията, те намират търсената хармония между ума, духа и тялото. Според Учителя Петър Дънов този ден поставя началото на Божествената Нова година, свързано с изгряващото слънце на човешкия дух. Пред свои ученици той казва, че има физическа Нова година (1 януари), Духовна – на 22 март (пролетното слънцестоене) и Божествена Нова година, когато Слънцето изпраща към Земята най-мощния поток от духовна енергия.

Информацията е предоставена от Общество „Бяло братство“.

Свързани статии

Коментирай