Почина най-възрастната жена в света

Тя беше на 117 години

20.08.2024г. / 16 00ч.
Аз жената
Кадър: YouTube.

Кадър: YouTube.

Най-възрастната жена в света, испанката Мария Браняс Морера, почина на 117-годишна възраст, предаде АФП, позовавайки се на публикация на семейството ѝ в социалната мрежа X.

Мария Морера е преживяла пандемията от испански грип през 1918 г., две световни войни, Испанската гражданска война, както и пандемията от КОВИД-19, по време на която се разболя през 2020 г. малко след като навърши 113 години. Тогава столетницата се възстанови за няколко дни, пише Dnes.bg.

„Мария Браняс ни напусна. Тя почина, както желаеше – в съня си, спокойно и без болка. Преди няколко дни тя ни каза: „Един ден ще си тръгна оттук и ще престана да съществувам в това тяло. Един ден, не знам кога, но е много близо, това дълго пътуване ще приключи. Смъртта ще ме открие изчерпана от толкова дълъг живот, но искам да ме намери усмихната, свободна и доволна“, написаха близките ѝ, цитирайки думите ѝ.

Свързани статии

Според американската Изследователска група по геронтология и Книгата на рекордите на Гинес Мария Браняс беше най-възрастният жив човек. Тя наследи Люсил Рандон от Франция, която почина на 118-годишна възраст през януари 2023 г.
След смъртта на Мария Браняс най-възрастният жив човек в света е 116-годишната японка Томико Итоока, родена на 23 май 1908 г.

Повече от двадесет години Мария Браняс живя в старческия дом „Санта Мария дел Тура“ в Олот, Каталуния.
Родена на 4 март 1907 г. в Сан Франциско, където семейството ѝ емигрира. Мария обаче се завръща в Испания през 1915 година. През 1931 г. Тя се омъжва за лекар, който умира на 72 години. Има три деца, както и 11 внуци и много правнуци.

Най-малката дъщеря на Мария, 80-годишната Роса Морет, казва, че майка ѝ никога не е била в болница.

Най-възрастният човек, известен до момента, е французойката Жан Калман, която почина през 1997 г. на 122 години и 164 дни.

Коментирай