Как да разпознаваме токсичните връзки?

Книгата „Обичам се, обичам те“ ще ни покаже

22.08.2024г. / 06 30ч.
Михаела Лазарова
Корица: ЕМАС

Корица: ЕМАС

По книжарниците вече можем да открием „Обичам се, обичам те“ – полезно и напълно приложимо ръководство за подобряване на романтичните връзки, написано от испанския феномен в популярната психология Мария Есклапес. Младата терапевтка е посветила практиката си на тази тема и сега от издателство „Емас“ ни дават възможността да открием защо милиони хора по света се доверяват на съветите ѝ.

Токсичната връзка предизвиква дискомфорт. Определението се съдържа в самото название: „токсична“. Пределно ясно е, че токсичното е лошо или вредно за нас. С помощта на тази книга ще придобием усета да разпознаваме симптомите и ще се научим да поставяме здравословни граници, което пък би повлияло и върху себеоценката ни.

Защото те обичам, но първо обичам себе си.

„Аз също съм имала множество токсични връзки и съм страдала от емоционална зависимост“, казва Есклапес. „Дълго време пренебрегвах онова гласче вътре в мен, което ми нашепваше, че нещата не вървят добре. Истината е, че не смеех да надникна в душата си, защото се страхувах какво ще намеря там. Така че заглушавах този глас, докато не изчезна напълно.

Навярно и в твоята душа се таят съмнения и въпроси, срещу които се страхуваш да се изправиш. Може би вече подозираш, че нещата не вървят добре и че преживяванията, свързани с партньорските ти взаимоотношения, не са в рамките на нормалното. Може би дори вече искаш да се измъкнеш от цялата тази каша, но не знаеш как. Ако най-накрая си решил да се вслушаш в онова гласче, тази книга е за теб.“

Мария ни приканва да работим по изграждането на здравословни връзки и по укрепването на вече съществуващите с помощта на приложими упражнения, на примери от практиката ѝ и на себеанализ. Без значение на какъв етап от живота ни сме, никога не е твърде късно или твърде рано да станем по-осъзнати за преживяванията ни и да заобичаме и ценим себе си – първо себе си, за да сме пълноценни и в двойка.

Какво ще открием в „Обичам се, обичам те“?

- Реални примери и ситуации, преживени от авторката, или от нейни пациенти;

- „Дисекция“ на напълно  реалистични разговори в WhatsApp, която би повишила чувствителността ни към токсична динамика в ежедневната ни комуникация;

- Други изображения, графики, диаграми, помагащи онагледяването  на написаното;

- Предложения как да  приложим на практика прочетеното  и да постигнем повече в  нашите връзки.

Коментирай
Свободно време