Кои са енергийните вампири в живота ви

Как да се предпазите от тях

21.08.2024г. / 12 59ч.
Мария Василева
Разпознайте енергийния вампир. Снимка: istock

Разпознайте енергийния вампир. Снимка: istock

Енергиен вампир е човек, който има дълготрайна ниска енергия и следователно трябва да възстанови енергията от някой друг. Повечето пъти тези хора го правят несъзнателно и неволно. Може да сте енергиен вампир за някого, когото познавате, без дори да осъзнавате това. Кои хора могат да бъдат енергийни вампири във вашето обкръжение?

Най-добрата ви приятелка 

Тя не се интересува много от вас, а единственото нещо, което иска е да я съжалявате и да се опитате да повдигнете духа ѝ, давайки ѝ от своята енергия. Ако не го направите, тя ви обвинява, че сте егоист и не съчувствате на нейното страдание. Тя дори може напълно да спре да говори с вас, ако види, че не инвестирате енергично времето си в нейната драма.

Нека се изясним – тук не говорим за ситуации, когато ваш приятел преминава през трудни моменти и има нужда да го подкрепяте – понякога това е нещо добро и е е напълно човешко. За енергиен вампир говорим тогава, когато този ваш приятел е непрекъснато „отпаднал“ и не търси истинска помощ, а иска да се оплаче от положението си.

Свързани статии

Вашият шеф

Той иска вашата енергия и послушание, за да може да прави с вас каквото си поиска. Ако говорите, той се разстройва и създава трудни моменти за вас в компанията. В момента, в който говорите, така отказвате да му дадете енергията си, той – като енергиен вампир – трябва да намери друг източник на енергия вместо вас.

Вашият партньор 

Вместо да подкрепя мечтите ви, той ви тласка надолу. Когато трябва да чуете, че сте красива, той ви казва, че имате ужасно червило. Когато искате да промените живота си, той ви казва, че няма смисъл и няма да се получи.

Свързани статии

Кралицата на драмата 

Тя (но може да бъде и той), иска да подобрява дори най-малките неща до крайност. Такъв човек иска да реагирате и да бъдете емоционални, защото само тогава вие му давате енергията си. Тези хора обичат да спорят само заради самия спор. Няма толкова голямо значение каква е темата.

Вечната жертва 

Тези хора приемат всичко лично. За тях няма значение защо хората са направили нещо; те чувстват, че е насочено срещу тях. Те могат да ви дадат 1000 причини защо им е по-трудно от вас и защо не могат да го променят. Всеки от нас е бил в даден момент в позицията на жертва (това е един от четирите архетипа, които всички споделяме), но ако останем да се чувстваме като жертви, ние се лишаваме от силата да променим това. Това е много реално нещо и всички ние често ги срещаме. Ето защо е жизненоважно да разберете динамиката между вас и енергийния вампир.

Свързани статии

Как да се предпазите от енергийни вампири? 

Научете се да казвате „не“

Когато кажете „не“ на някого (и наистина го мислите), спирате енергийния поток между вас. Вашата енергия винаги се подчинява на вашата команда. Помислете за момента, в който сте се гордели със себе си, че сте казали „не“ на някого. Чувствахте ли се по-силни? Причината е, че сте спрели да им дарявате енергия и вместо това сте спрели потока. Наличието на ясни граници е от съществено значение за създаването на балансиран живот. Когато кажете „да“ и знаете, че не е трябвало, вие предавате себе си.

Свързани статии

Осъзнайте енергиите си 

В момента, в който разберете, че някой краде от енергията ви, можете да го промените. Те не могат да направят това против вашата свободна воля, но също така е вярно, че те може да имат по-силна воля, така че може да отнеме малко повече усилия, за да спре потокът. И все пак всичко започва с осъзнаването.

Запазете енергията си

Когато почувствате, че изчерпвате енергията си, можете да поставите ръцете си върху една от чакрите (обикновено 3-та чакра, над пъпа ви) и просто да си кажете наум, че енергията ви остава с вас. Това ще даде на енергията ви ясно намерение да остане с вас, вместо да изтича през енергийния поток към другия човек.

Свързани статии

Коментирай