Поверия за Секновение на 29 август

На този ден почитаме св. Йоан Предтеча

29.08.2024г. / 13 02ч.
Нина Иванова
На 29 август отбелязваме празника Секновение. Снимка: istock

На 29 август отбелязваме празника Секновение. Снимка: istock

На 29 август отбелязваме празника Секновение, известен и като „Обсечене“. Народните схващания от миналото сочели този ден като края на лятото. Според старите хора на 29 август „денят и нощта се стигат“, и стават равни по времетраене.

След Еньовден това е вторият ден, в който почитаме св. Йоан Кръстител. Заради отсечената му глава наричат този празник „Обсечене“ и го посвещават на трагичната му смърт. А Секновение се назовава заради вярването, че на този ден лятото се сече. От 29 август се смята, че реките започват да застудяват и есента приближава.

Някои от поверията, в които са вярвали в миналото е, че на този ден влечугите се крият в своите леговища, както и самодивите се скриват навътре в гората. През нощта срещу празника в някои райони са палели огън, за да се предпазят хората от зли сили.

Заради схващането, че на този ден свършва лятото и е преходен период, в миналото хората са вярвали, че е много опасен. Считало се като ден на хаос и дори нещастие.

Заради аналогията с пролятата кръв на светеца не се пие червено вино на този ден, както и не се ядат червени плодове.

Друго народно име на празника е Иван-Коприван, защото легендите разказват, че са хвърлили отрязаната глава на светеца в поляна с коприва.

Свързани статии

Коментирай