4 октомври – Международен ден за защита на животните

03.10.2008г. / 13 11ч.
Вергиния Генова
4 октомври – Международен ден за защита на животните

На 4 октомври католиците честват празника на св. Франциск, който е смятан за покровител на животните. Чак през 1931 г. на Международен конгрес на защитниците на природата във Флоренция, Италия, се взема решение 4 октомври да бъде обявен и за Международен ден за защита на животните. Това е пример как религиозните празници, които светската система принципно отрича се вписват в пъстрата бродерия от чествания.

В което разбира се няма нищо лошо. На хората винаги трябва да им се припомня, че са отговорни за тази планета, както и за всичко живо по нея иначе забързани в спринт пистата на живота и загрижени за собственото си оцеляване забравяме за всичко останало.

Затова е добре да погледнем на локално ниво – проблемите с отношението към живите същества в България е трагедийно. Жалко, че няма ден за защита на човека, но имам чувството, че имаме крещяща нужда и от такъв.

Та какво ще се промени с това, че знаем, че 4 октомври е международен ден за защита на животните? В междублоковото пространство нищо. Онзи, който е решил да отрови котилото на бездомната кучка във входа ще го направи, без да му мигне окото. Както и комшиите на онзи, който си гледа куче или котка няма да спрат да мърморят.

А всъщност това са доста наболели проблеми, с които ние живеем постоянно и наистина трябва да се решат така, че и хората да бъдат спокойни, и беззащитните животни спасени.

Смятате ли, че комшиите са тези, които трябва да ви разрешат да си гледате живо същество в къщи и преди да изберете каква порода куче да си вземете да разпитате целия блок и да направите анкета, едва ли не гласуване – какво биха ви позволили?

Ако сте гледали деца или комшиите ви имат знаете, че те цапат, викат, тропат и пищят повече от всяка порода кучета. По тази логика в скоро време трябва да се иска разрешение и за това от съседите – дали и колко деца да имаме, за да не нарушаваме етажното спокойствие.

Ще кажете, че не може да има сравнение между куче и дете. Относно вдигането на шум и бъркотията, определено може. И ако едно куче може да си го държиш на каишка и да си вземеш пликче, в което да поставяш екскрементите, след като облекчи естествените си нужди, то не можеш да вържеш едно дете на каишка. И мога да ви кажа, че кучетата се обучават много по-лесно от децата. И за много по-кратко време.

Лично на мен ми се струва безумно да искаш разрешение от съседите дали да си гледаш куче, папагал и какъвто и да било домашен любимец.

Но съм съгласна, че трябва да има норми на каква площ какви и по колко домашни любимеца може да гледаш. Същото е и за хората, но няма европейски стандарти по колко човека може да живеят в една гарсониера.

Не ми се струва разумно да гледаш кон или прасе в апартамент, но на някои ромски братя явно им изглежда напълно разумно да гледат прасе в банята.

За големите породи кучета също е мъчение да живеят затворени в малки пространства, но това си е отговорност на стопанина им, а не на съседите.

Затова ми се струват крайни изказвания от сорта да се изтребват животните само защото имаш нещастието да живееш в някакво си село в града, но не на хоризонтална площ, а на вертикална и не можеш да се разбереш със злата си съселянка. Ако е така и си нямаме никакви други проблеми освен междусъседските, то не е ли по-добре, когато се нанасят новодомците и дори още преди да закупят апартамента да минат на психотестове, на тестове по съвместимост и да стане ясно могат ли аджеба да живеят в един щастлив европейски блок или не? И тогава ще има специални зони и квартали, където ще могат да се събират по интереси, разбира се и пазарната цена ще е съобразена – ако искаш да си сред обществото на котколюбците ще има една цена, ако искаш да гледаш рибки – друга. И това би положило едно ново разпределение на цените на имотите в големите градове.

Но, оставяйки всички тези утопии на страна, ако, за да си запазим апартамента и спокойствието изхвърлим котката и кучето на улицата, какво ще промени това за чистотата и безопасността по улиците?

* * *

Аз съм вашата котка
Искат да унищожат езерото с патиците в Южния парк в София
Защо децата искат куче?
Детето иска домашен любимец – а вие?
“Помогни на диво животно в беда: “Помогни ми да порасна”

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Елка ( преди 11 години )
Как ви се струва на връх празника в защита на животните, едни хора, наричащи се ловци да отидат сутринта на лов, за да убиват горикичките живинки? Това ако не е подигравка. Същите тези ловци се бият в гърдите и гордо заявяват, че чрез лова регулират прираста на животни и птици. Щото природата е глупава и не може сама, та те й помагат. Най-тежката карма имат убийците и ловците, в този случай. Ако не страдат децата им, то със сигурност внуците им ще ги сполети нещастие. Както е казано в Библията "Каквото посееш, такова ще пожънеш". Само дето човеците сме глупави и като направим нещо лошо, си мислим, че ще ни се размине. Но със сигурност някой трябва да плати - или ти, или детето ти, или внуците ти. Нищо не остава безнаказано. Затова прави добро, за да ти се връща добро; не убивай, за да не те постигне зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Кучелюбителка ( преди 11 години )
Може би със закон трябва да се забрани отглеждането на агресивни, бойни породи кучета,както е в Германия например. Такива животни се гледат само в специални развъдници. Защото хората, които си взимат точни такива кучета, избиват комплекси. Иначе предлагам всеки, който има голямо сърце и иска да си вземе домашен любимец, да си прибере едно бездомниче - котка или куче от улицата.Те са безплатни и понеже са преживели много страдания, ти се отплащат с огромна обич и признателност, каквато няма да намериш от куче, купено от магазин. Може би държавата трябва да се намеси точно тук и да приспада данъци, например, ако гледаш безпородисто куче у дома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар