Цитати на Петър Дънов за живота и за хората

Който има душа, не говори за другите лошо

29.08.2024г. / 17 16ч.
Мария Дуковска
Книга, събрала мъдростта на Беинса Дуно. Снимка: Издателство Кръг.

Книга, събрала мъдростта на Беинса Дуно. Снимка: Издателство Кръг.

На книжния пазар излиза ново издание, събрало мъдростта на Петър Дънов. В „Житейски алманах“ на издателство „Кръг“ ще открием много ценни цитати и уроци, произнесени от Учителя Петър Дънов. В следващите редове можете да прочетете някои от тези цитати.

За хората

Човек представлява едно двойно същество – две същества живеят в него. И съзнанието на човека има две страни – нисш ум и висш ум.

Понякога прозорците на съзнанието са запрашени, има един сърдечен прах, вследствие на което силите на живота не прииждат както трябва. В човека постоянно трябва да приижда нещо от външния свят. Умът е онази велика сила в природата, която възприема силите и ги обработва в себе си, при което част от тях задържа в своя живот, а останалото изпраща навън. Между природата и човека има отношения, които трябва да бъдат правилни. Човек е работник на живата природа, даже и най-лошите хора природата ги е впрегнала да работят за нея.

Пазете своя мир; избягвайте общества и хора, които оказват лошо влияние върху вас.

Зад всеки закон седи едно разумно същество. Законът е израз на висша разумност. Законът изключва всякакво безправие. В света съществува абсолютна правда, която въздава всекиму заслуженото.

Човек страда от малко светлина и от липса на пластичност.

Един разумен човек не е необходимо да спи по седем часа. За един човек, който живее разумен живот и редовен, три часа дълбок сън е достатъчен, за да се възстановят всички сили. Това се отнася до хората, които разбират законите на природата. Който разбира една работа, може да я свърши за три часа, който не разбира, ще я свърши за дванайсет часа.

Всичко е в човека – извън човека няма нищо.

Човек така може да се концентрира, че да не чувства никаква болка. При една голяма концентрация в себе си никой няма да може да ви обере, никакво животно не може да ви нападне.

За глупавите и за онези, които мислят само за себе си, всичко е безсмислено.

Хората живеят в светлина, но не знаят как да живеят. Това показва, че те имат светлина отвън, но не и отвътре. Един от старите еврейски пророци казва, че хората посред ден се препъват – значи нямат вътрешна светлина. Когато човек се препъва посред ден, две са причините: или че няма светлина в своя ум, или че му липсват тези органи, чрез които възприема светлината; или човек е сляп, или някъде умът му се е отвлякъл.

Всеки един човек е дошъл в света точно в условията, които са необходими за него.

Силата на човека е в неговите добродетели и ако днес хората страдат, това е, че нямат добродетели, а последните са един капитал, около който почват да функционират великите сили вътре в природата.

Който има душа, не говори за другите лошо.

Силата на човека е вътре в него.

Свързани статии

Коментирай