Нов „Житейски алманах“ събира мъдростта на Петър Дънов

„Ако не давате, вие не може да се чистите. Ако не давате, не може да растете“

29.08.2024г. / 16 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Издателство Кръг.

Снимка: Издателство Кръг.

„Където няма любов, мъдрост и истина, там е адът“, „Ако не давате, вие не може да се чистите. Ако не давате, не може да растете“, „Доброто е кръвообращението на човека“… Това е само малка част от безценните и вечно актуални послания на Петър Дънов, събрани в новия „Житейски алманах“.

Луксозното издание с твърди корици и стилно оформление е налично по книжарниците със знака на „Кръг“ от 29 август. Формалният повод за излизането му са 160-годишнината от рождението на Учителя и 80-годишнината от смъртта му, които се отбелязват през 2024-та. На Алея на книгата между 9-и и 15 септември джобният том ще се предлага с голяма отстъпка на 38-а шатра пред НДК.

Своеобразен наръчник за по-добър живот, „Житейски алманах“ е обособен в три раздела, за да улесни читателите: „Човекът и неговата същност“, „Светът, в който живеем“ и „Най-същественото е невидимо“. Включени са най-важните напътствия и най-дълбоките мъдрости и прозрения на Дънов за българите, за мъжете, жените и децата, за силата на мисълта и на думите, за природата, дома и парите, за доброто и злото, за любовта, хармонията, свободата и др.

Близо половинвековната мисия на Учителя да лекува духа и тялото на хората и да им покаже пътя към смирения и осмислен живот го нарежда сред най-забележителните личности в новата българска история. Както пише Александра Минева – авторката на увода в „Житейски алманах“, Дънов е „посветил целия си живот на това да изгради и развие своето собствено религиозно-философско учение, чиито основни принципи са любовта, мъдростта, истината, справедливостта и добродетелта. Следването на т. нар. „езотерично християнство“ цели да предпазва хората от болести, да ги уравновеси вътрешно и да ги направи човеколюбиви – неща, които с течение на времето стават все по-необходими и труднопостижими. Затова и 80 години след смъртта на Учителя последователите му продължават да се множат, а влиянието му отдавна излиза далеч извън границите на България“.

Свързани статии

„Петър Дънов. Житейски алманах“ е вторият том за всеки дом, публикуван от „Кръг“ през настоящата година – след „Книга за здравето“. Тя предизвика огромен интерес у читателите, тъй като е предимно с практическа насоченост и включва най-важните съвети и лечебни рецепти на Беинса Дуно, обхващащи състояния от целия медицински спектър, но и инструкции за физически упражнения и препоръки за вкусна и полезна храна. До края на 2024-та със знака на издателството ще излезе и трети том, посветен на делото на Учителя.

По традиция и тази година на 19 август стотици негови последователи от „Бялото братство“ изпълниха специалния кръгов танц паневритмия край Седемте рилски езера. Той е кулминацията на ежегодния събор там, който води началото си още от края на 20-те години на миналия век и цели цялостно прочистване чрез синхронизиране с природата. Датата, на която се изпълнява танцът, отбелязва началото на Божествената Нова година според Дънов.

Откъс от книгата:

Уроците на Петър Дънов

„Мнозина ме питат кой съм аз, защо съм дошъл на Земята. Дошъл съм да изпълня Божията воля, да свърша една важна работа. Ще я свърша, както разбирам – като музикант, който свири хубаво. Дали ще бъде публиката доволна, не е важно. Който е доволен, ще ме слуша; който не е доволен, ще напусне салона и ще се върне у дома си. Аз съм дошъл на Земята да изпълня не моята воля, а волята на Онзи, който ме е изпратил. Така е казал и Христос... Аз съм дошъл с едно желание: трябва да се коригират миналите поколения. Каквото добро са вложили във вас, мене това ме интересува, другите неща не ме интересуват. Доброто ме интересува.“

Тези думи на Петър Дънов са своеобразно обобщение на неговата близо половинвековна мисия да лекува духа и тялото на хората, да им покаже пътя към смирения и осмислен живот. Основател на „Всемирното бяло братство“ и наричан от своите последователи Учителя и Беинса Дуно, той се нарежда сред най-значимите личности в българската история и духовна култура. Неслучайно в класацията на БНТ „Великите българи“ от 2007 година e поставен на второ място след Васил Левски.

В своето учение Дънов се ръководи и от идеите за кармата и прераждането, които приема като несъмнени и изпитани житейски истини. Според него битието не се изчерпва с материалния свят, а се проявява едновременно и в по-висши светове: астрален, ментален, причинен и т. н. Най-висшите съзидателни сили са божественото съзнание, божествената мисъл и божествената любов, а колкото един човек е по-напред в своята еволюция, толкова по-голямо е присъствието на тези сили у него.

Твърдо вярващ, че енергиите на човек се балансират най-добре, когато е в досег с природата, през 1921-ва Дънов за първи път извежда свои ученици да посрещнат изгрева на най-високата точка в Софийското поле – местността Баучер. В началото на следващата година основава в столицата Школата на Бялото братство. Повече от две десетилетия, чак до смъртта си, води лекции пред два класа – Младежки (Специален) и Общ. В Школата, чиито основни принципи са мир с Вселената и преклонение пред природата, теоретичните знания са съчетани с духовни практики, методи за самоусъвършенстване и упражнения за дишане, за развиване на тялото и ума и за контрол на негативните емоции.

Свързани статии

Коментирай