Зоркото око видя счупени морени на Витоша

04.10.2008г. / 19 24ч.
Аз жената
Зоркото око видя счупени морени на Витоша

Доживяхме голямо събитие, дано да не е само инцидентно.! :-) Доживяхме самото Министерство на околната среда и водите да забележи, установи, и види, още повече да сезира правоохранителните органи за унищожаване на българска природа. Както в оня стар виц за затворен индианец или може би беше каубой, Зоркото око на четвъртия ден видя, че стената я няма. Ето и част от министерското прессъобщение:

По разпореждане на министър Джевдет Чакъров РИОСВ-София спешно ще сезира прокуратурата за унищожаването на морени и алпийска растителност в Природен парк “Витоша”. Ще бъде сигнализирана и РДНСК.

При проверка столичната екоинспекция установи неправомерно отстраняване на морени в Природен парк “Витоша”. Беше установено, че в района под връх Малък Режен се извършва несъгласувано прокарване на ски път. Мястото на пътя е ориентирано така, че да свърже Синята писта с междинна седалкова станция на въжена линия “Витошко лале”. Експертите са констатирали, че за подравняване на терена са използвани разсечени и раздробени морени. На място е имало тежкотоварна техника /багер и булдозер/. Установено е и изсичане на алпийска растителност.
Съоръженията се стопанисват от “Витоша ски” АД.

РИОСВ- София ще наложи на виновните лица административно наказателни мерки.

Пресцентър на МОСВ
4 октомври 2008 година

Пък дано са повлекли крак, или поне неволно по нанадолнището. Добре е да зависнат както премиерът, така и президентът, пък защо не и всичкото правителство и още депутати на по един незаконен лифт, че дано от високото видят нещо природно.

По последни информации обаче „Витоша Ски" АД" имали разрешение да счупят тези морени. За раздробяване на камъните се използва съвременен и супер скъп метод, работещ с въглероден двуокис - съобразен с всички условия за безопасност на флората и фауната в територията, казват още от „Витоша ски" АД.

Както казва и поп Минчо Кънчев във "Видрица", "Чини ми се, че пак някоя фалшификация ще излезе". Или пък всичко това има нещо общо с протеста, който готвят за идната седмица природозащитниците пред НДК в София. Както и да е, добре е, че се говори за тези неща, че тихомълком изпосякоха де що дърво видяха.

* * *

Ще се изсекат над 200 декара гори за нова ски зона на Витоша
Искат да улеснят застрояването на Национален парк Централен Балкан
Замени, изсечи, застрои!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мрън ( преди 11 години )
А зад банката кой стои? Или това просто е реклама на тая банка? Мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
U. ( преди 11 години )
на всички е ясно, че зад Банско и Витоша стои Първа инвестиционна банка. В тази банка вече нямам никакви пари, нищо че имат изгодни дебитни карти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар