Столичен куклен театър получи “Златен делфин”

07.10.2008г. / 17 31ч.
Аз жената
Столичен куклен театър получи “Златен делфин”

Преди броени часове Столичен Куклен Театър се завърна от Варна, с 6 награди и статуетка “Златен делфин”, от престижния Международен Куклен Фестивал “Златният делфин”.

Фестивалът се провежда от 1972 г., през три години и е средище на най-добрите постижения в куклено-театралното изкуство по света. През изминалите повече от три десетилетия фестивалът привлича вниманието на изтъкнати български автори като Валери Петров, Рада Москова, Йордан Радичков, Борис Априлов и много други към проблематиката на куклено-театралното изкуство за деца. Техните творби разкриват в нова светлина социалната функция на кукления театър. Заедно с това фестивалът е сцена за изява на ярки дарования в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство за куклен театър. Спектаклите в конкурсната програма се оценяват от международно жури, съставено от изтъкнати специалисти в областта на куклено-театралното изкуство.

Столичен Куклен Театър представи “Кой има магарешки уши” (с реж. Кирякос Аргиропулос) и “Голямото кихотене” (с реж. Веселка Кунчева) в двата раздела – за деца и възрастни.

Постановката “Голямото кихотене” на Веселка Кунчева стана фаворит на журито и зрителите и бе отличена с: награда за сценография – Мариета Голомехова, награда за музика – Христо Намлиев, награда за съвременна драматургия – Мария Станкова, награда за женска роля – Мая Бежанска, награда за мъжка роля – Румен Гаванозов, награда за режисура – Веселка Кунчева и голямата награда на фестивала за представлението “Голямото кихотене”.

“Голямото кихотене” е втори проект за Веселка Кунчева и Мариета Голомехова в Столичен Куклен Театър, заедно с екипа – композиторът Христо Намлиев и актьорите Мая Бежанска, Румен Гаванозов и Мариета Петрова. Преди две години двете представиха пред софийската публика “Пинокио – забранено за деца” – отново спектакъл за възрастни.

Наградата “Златен делфин” е признание за целия екип на Столичен Куклен Театър и доказателство за нивото на продукциите, с които представя кукленото изкуство по целия свят.

Честито и от az-jenata.bg.

* * *

Полският през октомври, от изкуството до бирата, саламчетата и сладкишите

Коментирай