5 полезни разядки за училищен обяд 

Направете си у дома нахутени питки 

16.09.2024г. / 10 30ч.
Мария Василева
5 полезни разядки за училищен обяд. Снимка: istock

5 полезни разядки за училищен обяд. Снимка: istock

Началото на учебната година е вълнуващ период за всички. Като родители, вие със сигурност искате най-доброто за здравето на вашето дете, а това означава вкусна и питателна храна. Ето и няколко предложения за полезни закуски, които вашето дете може да носи в училищната си кутия за обяд:

Протеинови блокчета

Необходими продукти (за 16 броя):

  • 1 ч. ч. кашу, сурово и безсолно
  • 1 ч. ч. бадеми, сурови и неосолени
  • 1/2 ч. ч. сушени боровинки или парченца шоколад 
  • 2 1/4 ч. ч. фурми (около 20) 
  • 3/4 ч. ч. фини овесени ядки
  • 1 с. л. ванилов екстракт 
  • 1 с. л. мед или агаве 

Загрейте фурната до 170 градуса. Поставете ядките в купа и ги покрийте с хладка вода и накиснете за 1 час. Фурмите се заливат с гореща вода и се накисват за 30 минути. След накисване отцедете водата и почистете фурмите. Поставете овесените ядки в кухненски робот и ги смелете на прах. Поставете ги в отделна голяма купа. Отцедете водата от ядките, поставете върху кърпа, за да отстраните излишната вода. Поставете ядките в кухненски робот със сушените боровинки (шоколадови парченца) и смесете, докато ядките станат на малки парчета. Поставете ядките в купата с овесените ядки. Поставете фурмите, ванилията и меда (агаве) в кухненски робот и разбийте, докато стане на пюре. Поставете сместа от фурми с овесената смес и добре смесете всички съставки (сместа ще бъде гъста и лепкава). Поставете сместа от фурми върху тава за печене, покрита с хартия за печене. Печете до готовност. Охладете, нарежете на барове и увийте поотделно.

Свързани статии

Плодови хапки със замразено кисело мляко 

Необходими съставки (за 8 порции):

  • 150 г кисело мляко
  • 1/3 ч. ч. пресни малини 

Поставете киселото мляко и малините в купа и намачкайте с вилица. Ако искате малини на парчета, не пасирайте прекалено. С малка лъжица или шпатула наредете сместа в силиконови форми. Докоснете веднъж или два пъти, за да премахнете въздушните мехурчета. Поставете формата върху малък лист за печене или директно във фризера и замразете за 4-6 часа или докато хапките станат твърди. Извадете хапките и се насладете!

Омлет в хлебче 

Необходими продукти (за 3 порции):

  • 1 с. л. зехтин 
  • 1 средно голям картоф, нарязан на кубчета 
  • 1 глава пресен лук, нарязан на ситно 
  • шепа листа бейби спанак 
  • 4 яйца 
  • 9 малки чери доматчета, разполовени 
  • шепа натрошена фета или настърган чедър 
  • 3 малки хлебчета 

Загрейте мазнината в малък тиган с незалепващо покритие и запържете картофите на слаб огън, докато покафенеят и омекнат, това вероятно ще отнеме около 10 минути. Добавете пресния лук и запържете за минута, след което разбъркайте и спанака. Отделете. В същия съд, разбийте яйцата, след това ги изсипете в тигана и ги гответе докато стегнат на основата. Разрежете доматите, сложете ги върху сиренето и запечете, докато горната част покафенее. Охладете малко, след това извадете от формата и нарежете на три части. Разрежете хлебчетата и ги напълнете с парче омлет, като сандвич заедно и разполовете.

Свързани статии

Бананови овесени мъфини със смесени гарнитури 

Необходими съставки (за 12 броя)

  • 200 г овесена каша 
  • 2 зрели банана 
  • 2 яйца 
  • 2 с. л. смлени семена (като ленено семе или семена от чиа) 
  • 2 фурми без костилки 
  • 1 ч. л. бакпулвер 
  • 50-100 мл мляко 
  • топинги: боровинки, малини, нарязани фурми или нарязани ядки или ядково масло, кисело мляко, кленов сироп, за сервиране

Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте 12 места във форма за мъфини с кутии за кексчета. Сложете овесените ядки, бананите, яйцата, семената, фурмите, бакпулвера и 50 мл мляко в блендер и разбъркайте, за да направите тесто (или го направете в кана с ръчен пасатор). Налейте достатъчно от останалото мляко, за да стане тестото по-течно, след това изсипете във формата и поръсете по ваш избор с боровинки, малини, няколко резенчета фурми или малко нарязани ядки. Печете 15-20 минути, докато втаса добре и стане леко златисто. Плодовете, ако се използват, трябва да изглеждат меки и сочни. Оставете да се охлади върху решетка за 15 минути. Сервирайте така, както са (чудесни са за опаковане в кутии за обяд и можете да ги замразите за по-късно) или сервирайте с ядково масло, лъжица кисело мляко или струйка кленов сироп.

Свързани статии

Питки от нахут със сос дзадзики 

Необходими съставки (за 12 броя):

  • 1 червена чушка, нарязана на кубчета 
  • 2 шалота, нарязани на кубчета 
  • 2 моркова, настъргани
  • 2 скилидки чесън, настъргани 
  • кората на 1 лимон, настъргана 
  • 1 парче джинджифил с размер на палец, обелен и настърган 
  • 1 х 400 г консерва нахут, отцеден 
  • 1 ч. л. гарам масала 
  • 1 ч. л. кимион 
  • 1 ч. л. смлян кориандър 
  • 3 с. л. обикновено брашно (или друга алтернатива без глутен) 
  • 1 яйце 
  • 30 г пресен кориандър, нарязан 
  • растително масло, за пържене 

* За сос дзадзики: 

  • половин краставица, настъргана 
  • 1 скилидка чесън, настъргана
  • 150 г кисело мляко (или вариант без млечни продукти) 

Смесете червения пипер, шалота, чесъна, лимоновата кора и джинджифила в голяма купа. Изстискайте морковите, за да отстраните излишния сок, след което ги добавете в купата. Поставете нахута в кухненски робот и разбийте за няколко секунди. Не трябва да се получи пюре, така че не пасирайте твърде много. Ако нямате кухненски робот, просто натрошете нахута с гърба на вилицата. Добавете нахута в купата заедно с гарам масала, кимион и смлян кориандър. Добавете яйцето и разбъркайте добре, след това пресейте брашното и разбъркайте отново. Оформете малки шайби и ги запържете за около 3 минути настрани в малко зехтин. Когато станат готови се изваждат и се поставят върху кухненска хартия да изстинат. За да направите дзадзикито, смесете краставицата, чесъна и киселото мляко в купа. Отгоре поръсете нахутените питки с наситнения кориандър.

Свързани статии

Коментирай