5 полезни разядки за училищен обяд. Снимка: istock
Началото на учебната година е вълнуващ период за всички. Като родители, вие със сигурност искате най-доброто за здравето на вашето дете, а това означава вкусна и питателна храна. Ето и няколко предложения за полезни закуски, които вашето дете може да носи в училищната си кутия за обяд:
Загрейте фурната до 170 градуса. Поставете ядките в купа и ги покрийте с хладка вода и накиснете за 1 час. Фурмите се заливат с гореща вода и се накисват за 30 минути. След накисване отцедете водата и почистете фурмите. Поставете овесените ядки в кухненски робот и ги смелете на прах. Поставете ги в отделна голяма купа. Отцедете водата от ядките, поставете върху кърпа, за да отстраните излишната вода. Поставете ядките в кухненски робот със сушените боровинки (шоколадови парченца) и смесете, докато ядките станат на малки парчета. Поставете ядките в купата с овесените ядки. Поставете фурмите, ванилията и меда (агаве) в кухненски робот и разбийте, докато стане на пюре. Поставете сместа от фурми с овесената смес и добре смесете всички съставки (сместа ще бъде гъста и лепкава). Поставете сместа от фурми върху тава за печене, покрита с хартия за печене. Печете до готовност. Охладете, нарежете на барове и увийте поотделно.
Поставете киселото мляко и малините в купа и намачкайте с вилица. Ако искате малини на парчета, не пасирайте прекалено. С малка лъжица или шпатула наредете сместа в силиконови форми. Докоснете веднъж или два пъти, за да премахнете въздушните мехурчета. Поставете формата върху малък лист за печене или директно във фризера и замразете за 4-6 часа или докато хапките станат твърди. Извадете хапките и се насладете!
Загрейте мазнината в малък тиган с незалепващо покритие и запържете картофите на слаб огън, докато покафенеят и омекнат, това вероятно ще отнеме около 10 минути. Добавете пресния лук и запържете за минута, след което разбъркайте и спанака. Отделете. В същия съд, разбийте яйцата, след това ги изсипете в тигана и ги гответе докато стегнат на основата. Разрежете доматите, сложете ги върху сиренето и запечете, докато горната част покафенее. Охладете малко, след това извадете от формата и нарежете на три части. Разрежете хлебчетата и ги напълнете с парче омлет, като сандвич заедно и разполовете.
Загрейте фурната до 180 градуса. Покрийте 12 места във форма за мъфини с кутии за кексчета. Сложете овесените ядки, бананите, яйцата, семената, фурмите, бакпулвера и 50 мл мляко в блендер и разбъркайте, за да направите тесто (или го направете в кана с ръчен пасатор). Налейте достатъчно от останалото мляко, за да стане тестото по-течно, след това изсипете във формата и поръсете по ваш избор с боровинки, малини, няколко резенчета фурми или малко нарязани ядки. Печете 15-20 минути, докато втаса добре и стане леко златисто. Плодовете, ако се използват, трябва да изглеждат меки и сочни. Оставете да се охлади върху решетка за 15 минути. Сервирайте така, както са (чудесни са за опаковане в кутии за обяд и можете да ги замразите за по-късно) или сервирайте с ядково масло, лъжица кисело мляко или струйка кленов сироп.
* За сос дзадзики:
Смесете червения пипер, шалота, чесъна, лимоновата кора и джинджифила в голяма купа. Изстискайте морковите, за да отстраните излишния сок, след което ги добавете в купата. Поставете нахута в кухненски робот и разбийте за няколко секунди. Не трябва да се получи пюре, така че не пасирайте твърде много. Ако нямате кухненски робот, просто натрошете нахута с гърба на вилицата. Добавете нахута в купата заедно с гарам масала, кимион и смлян кориандър. Добавете яйцето и разбъркайте добре, след това пресейте брашното и разбъркайте отново. Оформете малки шайби и ги запържете за около 3 минути настрани в малко зехтин. Когато станат готови се изваждат и се поставят върху кухненска хартия да изстинат. За да направите дзадзикито, смесете краставицата, чесъна и киселото мляко в купа. Отгоре поръсете нахутените питки с наситнения кориандър.