Моменти от разпространението на чая от древността до днес

08.10.2008г. / 12 24ч.
Аз жената
Моменти от разпространението на чая от древността до днес

“Чаят е еликсир за здравето и средство за удължаване на живота”
Японски монах

Древна традиция, ритуал, еликсир за здраве и дълголетие... както и да наречем чая, няма да сгрешим.

Живителната напитка има дълга и интересна история. Открит в Древен Китай от императора Шен Нунг, чаят пътува през много кътчета по света, събирайки популярност и почитатели. Пиенето на чай се превръща в традиция и ритуал, който сплотява приятели, служи за посрещане на изискани гости, носи наслада и вдъхновява моментите сам със себе си. Съвременният, забързан свят променя много културата на чая, променя и вида на самия чай.

И все пак, чаят е скъпоценен дар изпълнен с много, много съдържание.

Китайска легенда разказва, че около 2700 г. Пр. Хр. един китайски император, който обичал да пие топла вода, си почивал на сянка под едно дърво. В котлето с вряща вода случайно паднал лист от дървото. Императорът бил възхитен от живителното действие и приятен аромат, който падналото листо дало на водата.
Така бил открит чаят...

През 8 век китайската чаена култура е в апогея си. За първи път се появява писмен знак за обозначение на “чай” и са открити документи за съществуването на чайни, в които се пие чай и магазини, в които се продава чай. Това е времето на династията Танг, когато са осъществени първите контакти между Китай и Япония.
Около 800 г. чаят достига за първи път в Япония.
През 815 г. император Сага посетил храма Суфукуджи. Там монахът Айху му сервирал чаша чай. Императорът бил толкова впечатлен, че наредил чаят да започне да се отглежда в дворцовите градини, при това при лековитите растения.

За тогавашния вкус на чая не знаем много. Той се е наричал “Данча” и е представлявал пропарен чай оформен като малки “гнезда” и изсушен.

Начинът на приготвяне на японски чай “Матча” е известен от 10 век. Будистките монаси искали да произвеждат лекарства. Изсушавали листата на чая, след това ги стривали в мелничка на фин прах. Прахът се заливал с топла вода и се разбърквал с помощта на бамбукова метличка.

Матча се е произвеждал като лекарство в будистките манастири и се е консумирал предимно в манастирите.
Япония е най-северната и най-студената страна, отглеждаща чай.

Когато най-накрая чаят стигнал до Европа, на кралица Елизабет I й оставали още много години живот, а Рембранд бил едва шестгодишен.

Смята се, че за появата и популяризирането на чая в Европа допринасят първо холандците. Чаят става изключително ценена напитка в Холандската столица – Хага.

Поради високата му цена, чаят бил напитка за аристокрацията и бил почитан като ценна “подправка” наред с джинджифила и захарта.

Чаят станал толкова популярен в холандското общество, че предизвиква дебати между лекарите и учените относно положителните или отрицателните качества, които има. Като цяло, обществото пренебрегва тези дебати и се наслаждава на новата напитка.
Чаят бил включен и в менюто на ресторантите.

След 1650 г., холандците започват активна търговия със Западния свят. За първи път Питър Стивънсън внася чая в Америка, след като го закупува от холандските заселници в Ню Амстердам (преименуван по-късно от англичаните на Ню Йорк).

По това време холандските колонии консумирали повече чай отколкото всички англичани, взети заедно.

Великобритания, последна (след Холандия и Франция) развила търговия с Близкия Изток и Азия. Първите чаени мостри в Англия били донесени между 1652 и 1654 г.

Чаят много бързо станал популярен и дори изместил национално характерната светла бира за Англия.

Вносът на чай нараствал с много бързи темпове и така скоро чаят станал достъпен за всички слоеве на обществото.

Интересът на имперска Русия към чая датира от средата на 17в., когато Китайското официално представителство в Москва представя на руския цар Алексей няколко ковчежета с различни сортове чай. Като напитка, чаят идеално пасвал на руската душевност – топъл, живителен и изпълнен със съдържание.

Руснаците варели чая със самовари, каквито имало във всеки дом. Гостите пиели от чаши със сребърни дръжки, които били много подобни на турските кафени чаши.

Овкусявали чая с мед, захар или плодово сладко.

Заповядайте в магазина за чай “Моменти”. Той се намира в София на бул. “Тодор Каблешков” 53, търговски център “Friends”.

Магазинчето е наречено “Моменти”, защото там не се предлага просто чай. То има амбицията да се превърне в място за специални емоции, свързани с чая.

В това магазинче е събрано най-ценното – многообразие от сортове чай – всеки със своята лична магия, удивителни чаени аксесоари и приказно вкусни, ръчно изработени шоколадови бонбони и трюфели.

За да може всеки от нас да намери онова, което търси...

* * *

Винаги е време за чай
Нова серия студен чай, богат на антиоксиданти

Коментирай