„Чарли в открито море“ открива новия сезон в Младежки театър „Николай Бинев“

17.09.2024г. / 10 13ч.
Михаела Лазарова
Младежки театър „Николай Бинев“.Снимка: istock

Младежки театър „Николай Бинев“.Снимка: istock

На 18 септември от 19:00 ч. на Камерна сцена е първата премиера в Младежки театър „Николай Бинев“. Режисьорът Пламен Марков обединява две от пиесите на Славомир Мрожек в постановката  „Чарли в открито море“.

Спектакълът ни напомня по забавен начин, че всеки много добър, интелигентен, достоен човек прави редица компромиси, колкото и да не иска да си го признае.

Участват актьорите Ахмед Юмер, Владислав Стоименов, Георги Гоцин, Кирил Недков, Светослав Добрев и Стефан Мавродиев.

„Чарли в открито море“ е спектакъл, който обръща поглед към творчеството на един от най-влиятелните, впечатляващи, вълнуващи и разпознаваеми автори от Източна Европа – полският писател и драматург Славомир Мрожек и две от неговите най-успешни и поставяни по света пиеси – „Чарли“ и „В открито море“.

Славомир Мрожек е ярък представител на театъра на абсурда и добива световна популярност със сатиричните си разкази и текстове за театър с философска, политическа, морална и психологическа тематика.

Живял и творил през голяма част от живота си в условия на политическа и творческа цензура, Славомир Мрожек винаги е успявал да представя света, разглеждайки го от безброй любопитни и необичайни ъгли, през които представя острия си социален коментар към политическия елит, режим и структура.

Един от ключовите прийоми в творчеството му са абсурдни комедийни пиеси, които носят дълбоки послания за човека, обществото и социалния договор, умело прикрити под изтънчен хумор и много смях. Абсурдът и хуморът, които са негови запазени марки са все така актуални днес...

„Чарли“ е една от първите пиеси на Славомир Мрожек, написана през 1961 г., представяща историята на един офталмолог, двама чудати пациенти... и един (не)съществуващ враг, който може би ни е причинил нещо ужасяващо, но може и да не е. Който може да е наоколо, може и никога да не е съществувал. Който може да е най-страшният злодей, който не се страхува от никого и нищо, но може и да е страхливец, който трепери при мисълта за среща с нас. Може да е и двете, може и да не е нито едно. Кой е Чарли днес? Защо го преследваме? Дали ще го открием? Време е да разберем…

„В открито море“ е една от най-успешните едноактови пиеси на полския драматург. Тя проследява съдбата на трима много, много различни корабокрушенци, гладуващи на спасителен сал насред морето, на които се налага да намерят демократичен път към решението кой от тях да бъде изяден от другите двама. Поради липса на консенсусно решение не остава друга опция освен някой да се изяви като доброволец, но кой ще бъде този някой? Големият, средният или малкият? Тримата преминават през безброй комични ситуации и изтъкват поредица от забавни доводи, за да определят кой ще се жертва в името на оцеляването на останалите двама… Желаещи вероятно няма да има…Или пък?

„Чарли в открито море“

  • Автор Славомир Мрожек
  • Превод и режисура Пламен Марков
  • Сценография и костюми Мира Каланова
  • Композитор Калин Николов
  • Фотограф Гергана Дамянова
  • Плакат Христо Христов

Участват Ахмед Юмер, Владислав Стоименов, Георги Гоцин, Кирил Недков, Светослав Добрев, Стефан Мавродиев

Коментирай