„За духа на законите“ – великото завещание на Монтескьо

Колосален труд, задължителен за политици и пробудени граждани

30.09.2024г. / 16 32ч.
Михаела Лазарова
Кориците на двата тома са дело на Милена Вълнарова

Кориците на двата тома са дело на Милена Вълнарова

Когато Монтескьо се родил преди 335 г., един просяк почукал на портите на замъка Бред, в който господари били неговите родители. Пуснали го вътре, нахранили го и го поканили да стане кръстник на бебето. Според легендата така майка му и баща му искали той никога да не забравя, че бедняците са негови братя. Шарл-Луи дьо Секонда, барон дьо Ла Бред e дьо Монтескьо се придържал към този урок цял живот и когато се преселил в другия свят през 1775 г., завещал на човечеството „За духа на законите“ – една от великите творби от епохата на Просвещението.

 

Този колосален труд, задължителен за политици и пробудени граждани, стига за първи път до българските читатели в цялост преди 40 години в превод от френски език на Тодор Чакъров. Сега трактатът отново е в книжарниците – в двутомно издание с логото на „Лист“. Преводът е същият, но с нова редакция. „За духа на законите“ е плод на петдесет години опит, четиридесет години учение и двадесет години писане. Монтескьо е на 59, когато най-сетне го издава през 1748-а, но поради страх от преследване скрива самоличността си и трудът на живота му излиза анонимно във Франция.

В него мислителят разглежда формите на държавно управление и техните принципи, застъпва идеята за разделението на властите като основен инструмент на политическата свобода и влиянието на климата върху темпераментите, социалното и политическото устройство на народите. Настоява и за премахването на робството.

През 1750 г. трактатът е публикуван на английски език, а след това и на други езици. Цензурата обаче не спи и три години след появата си „За духа на законите“ влиза в Списъка на забранените книги на Римокатолическата църква.

Въпреки всичко идеите, прокламирани в него, завладяват просветена Европа. Под въздействие именно на прочетеното от Монтескьо руската императрица Екатерина Велика издава Наказ за основните принципи на държавното устройство, правото и политиката. Бащите-основатели на САЩ също са силно повлияни от възгледите на великия французин, когато пишат конституцията на независимата си държава.

Коментирай