7 трика против бърнаут

Как да се предпазите от професионално прегаряне

30.09.2024г. / 12 00ч.
Илияна Николова
7 трика против бърнаут. Снимка: istock

7 трика против бърнаут. Снимка: istock

В съвременното ежедневие е лесно да изпаднете в бърнаут. Натрупването на стрес в работата е нещо, което засяга много хора и от което никой не е застрахован. Когато нивата му достигнат краен предел, бърнаутът ще ви връхлети. За щастие има някои трикове, с които да се предпазите от бърнаут. Те помагат да запазите спокойствие, да неутрализирате или поне да намалите стреса, да успокоите нервната си система и да запазите здравето си.

Кои са страхотните трикове против бърнаут, които да използвате всеки ден?

Започнете да налагате граници 

Една от причините да изпаднете в бърнаут заради работата е поемането на още и още задачи. Ако сте готови да откликнете на всяко запитване, молба, заповед, допълнителна задача, това ви прави уязвими към бърнаут. Научете се да казвате „не“, когато това се налага. Не е задължително да поемате абсолютно всичко на плещите си, дори някой да го изисква от вас. Налагането на граници е здравословен акт на запазване на работното ви достойнство. Поемането на повече задачи не ви прави по-добър експерт, а само показва, че сте готови на всичко и всеки може да ви товари както иска.

Свързани статии

Установете баланс между работата и личния живот 

Друга причина за изпадане в бърнаут е, когато позволите стресът от работата да се пренесе и в личния ви живот. Също така, ако работите през по-голямата част от денонощието за сметка на всички ангажименти в личния ви живот наред с приятните занимания, това със сигурност ще ви доведе до бърнаут. Въвеждането на баланс между работата и личния живот е добра стратегия, която ще ви предпази от прегаряне.

Направете себе си приоритет 

За да се предпазите от бърнаут в работата преди всичко е важно да превърнете себе си в приоритет. Мислете винаги първо за себе си, когато се налага да правите каквото и да било. Важно е да сте наясно на какво сте готови и с какво не бихте се съгласили. Кое би ви донесло ползи и кое просто би ви натоварило излишно и би увеличило стреса в тялото ви.

Старайте се да спите повече

Набавянето на достатъчно здрав сън всяка нощ е мъдър трик против стрес. Въпреки че изобщо не звучи като трик, за много хора може да се счете за такъв, защото не се наспиват. Хроничната липса на сън увеличава нивата на стрес в организма, като по този начин той не съумява да се пребори с нарастващите сигнали за наближаващ бърнаут. Колкото повече качествен сън си набавяте, толкова по-лесно ще се справяте с ежедневния стрес.

Свързани статии

Взимайте си редовни почивки на работа

Ако прекарвате по-голямата част от работния ден седнали на бюрото и не откъсвате поглед от компютъра, прегарянето на работа ви е в кърпа вързано. Един добър трик да се предпазите от бърнаут е редовното взимане на почивки. Не се заблуждавайте, че нямате време и че трябва да свършите дадена задача преди крайния срок. Работата няма да избяга и със сигурност ще я свършите, но е важно да не забравяте да отделяте време и за себе си. Ставайте от компютъра на всеки час и си правете малки почивки. Дори 5 минути са достатъчни, за да разсеете стреса от тялото си.

Движете се в свободното си време 

Тренировките, упражненията и дори простото ходене пеша са все движения на тялото, от които то има нужда, за да противодейства на стреса. Ако превърнете движението в редовна част от ежедневието ви, ще научите тялото си как само да се справя със стреса. Това е хитър трик против бърнаут, който има купища други ползи за здравето ви и вие добре знаете това.

Свързани статии

Коментирай