„Мансфийлд Парк“ с юбилейно издание

Преди 210 години Джейн Остин издава анонимно романа си, днес той е велика класика

01.10.2024г. / 10 54ч.
Михаела Лазарова
Юбилейното издание на „Мансфийлд Парк” излезе с нов превод от Боряна Даракчиева, а корицата е на Милена Вълнарова.

Юбилейното издание на „Мансфийлд Парк” излезе с нов превод от Боряна Даракчиева, а корицата е на Милена Вълнарова.

Когато през 1814 г. публикува романа си „Мансфийлд Парк“, Джейн Остин не вижда името си на корицата. Нравите на епохата повеляват да остане анонимна и да не се окъпе в блясъка на заслужената слава. За жените през XIX век писането на романи е занимание самотно и тайно, защото застрашава социалната им репутация.

210 години по-късно „Мансфийлд  Парк“ е безсмъртна класика, а  името на авторката му свети със златни букви в световната литература. Тези дни от печат излезе юбилейно луксозно издание на романа. Преводът е на Боряна Даракчиева, позната на читателите с работата си върху преводите на Антон Чехов, Сол Белоу, Александър Солженицин, Емили Бронте. За превода си на „Онзи в мен“ – последния роман на актьора и драматург Сам Шепърд, тя бе удостоена с награда на Съюза на преводачите преди няколко години.

Новото издание на „Мансфийлд Парк“ влезе в дамската поредица с класики на издателство „Лист“, където е в компанията на „Брулени хълмове“ от Емили Бронте и „Мидълмарч“ от Джордж Елиът.

Историята на Фани Прайс ще развълнува всяко чисто сърце и ще припомни, че „на човешката природа са необходими повече уроци отколкото може да предаде една седмична проповед...“, сигурни са в „Лист“.

Фани – главната героиня на романа, е бедно момиче, израснало при богатите си чичо и леля – господари на имението Мансфийлд Парк. Наясно е със скромния си ранг и смирено приема високомерието на околните. Единствената ѝ утеха и приятел е братовчед ѝ Едмънд, в когото е тайно влюбена.

Той се подготвя за пастор и всичко тече спокойно, но един ден в околността пристигат шармантните брат и сестра Крофорд. Двамата разпръскват искри от блясъка и порока на лондонския живот и слагат край на селската тишина.

Ще се стигне ли до изневяра? Ще победи ли любовта? Джейн Остин деликатно поставя на дневен ред актуалната тема за прелюбодеянието, наред с други значими за епохата въпроси като зависимостта на жените от брака и премахването на робството.

Според мнозина крехката Фани Прайс е най-обаятелният образ в романите на английската писателка. На нейната всеотдайност и безкористност тя противопоставя безразсъдството и липсата на принципи у повечето герои. С днешна дата изследователите смятат, че тъкмо „Мансфийлд Парк“ е първата зряла творба на Джейн Остин и една от най-задълбочените в творчеството ѝ.

Коментирай