„Пророческа песен“ от Пол Линч

Романът, донесъл на ирландеца Пол Линч наградата „Букър“

04.10.2024г. / 08 58ч.
Михаела Лазарова
Корица: Люба Халева

Корица: Люба Халева

„Пророческа песен“ – романът, донесъл на ирландеца Пол Линч наградата „Букър“ преди по-малко от година, излезе и на български език с логото на издателство „Лист“. Преводът, подкрепен от Literature Ireland, е дело на Иглика Василева – най-ярката фигура в съвременната ни англицистика.

В основата на романа е борбата на Айлиш Стак да спаси четирите си деца. Тя е учен, а съпругът ѝ  – синдикалист, „изчезнал“ след арестуването му от новосъздадената тайна полиция на все по-затъващата в тоталитаризъм Ирландия.

Разказът върви нестандартно – ту като поток на съзнанието, ту с накъсани изречения, без разделяне на абзаци и диалози.

„Опитах се да надникна в съвременния хаос. Размириците в западните демокрации. Проблемът на Сирия – имплозията на цяла една нация, мащабите на бежанската криза и безразличието на Запада. Нахлуването в Украйна дори не беше започнало.

Не можех да пиша директно за Сирия, затова пренесох проблема в Ирландия като симулация. Книгата започна с проблема, с който се сблъсква Лари Стак: как да докажеш, че един демократичен акт не е акт срещу държавата? Романът се усложняваше и развиваше собствена неумолима логика. Той започна да говори за множество политически реалности едновременно“, разказва Пол Линч в интервю за сайта на наградите „Букър“, дадено след включването му в дългия списък с кандидати за отличието.

Импулсът за „Пророческа песен“ идва от книгата на Херман Хесе „Степният вълк“, която Линч препрочита многократно. „През 1927 г. той предвижда следващата световна война в хаоса, който цари в Германия. Побиха ме тръпки, като си помислих, че това е мястото, където се намираме сега“, спомня си ирландският писател.

Повечето рецензии за „Пророческа песен“, излезли в англоезичния свят, я определят като антиутопия. Самият Линч обаче не споделя докрай това, защото макар събитията в романа да са плод на художествена измислица, в този момент те се случват в действителност в различни точки по света.

„Книгата ми изследва какво е да си жив по време на криза, когато истината и обстоятелствата вече не могат да бъдат възприети. Тя изследва природата на силата, както и проблемите на избора и свободната воля. Поставя въпроси за проблема за човешкото достойнство. Това е и роман, в който отеква древният и неподлежащ на отговор проблем за скръбта, но се търси нов и по-интензивен начин художествената литература да ангажира съвременния читател. Това е книга, която завършва с въпрос, на който само читателят може да отговори.“ – такива нотки е вложил Пол Линч в своята „Пророческа песен“.

Коментирай