Фотографска изложба разкрива магията на българското класическо кино

Фотографиите са от български класически филми и показват вълнуващи моменти зад кадър

04.10.2024г. / 13 32ч.
Михаела Лазарова
Фотографска изложба разкрива магията на българското класическо кино в 24 кадъра. Снимка: Филмаутор

Фотографска изложба разкрива магията на българското класическо кино в 24 кадъра. Снимка: Филмаутор

На 3 октомври беше открита фотографската изложба „Магията на българското кино в 24 кадъра“, която може да бъде разгледана до 17 октомври 2024 г. в Галерия на открито на Столична община в парка пред НДК – в алеята до кино Кабана. Селекцията от класически български филми показва вълнуващите моменти зад кадър, докато се създава магията на киното. Целта на изложбата е не само да развълнува, но и да образова, разкривайки усилията, които се влагат в създаването на един филм. Организаторите се надяват да провокират зрителския интерес към киното като творчески процес.

Организатор на изложбата е сдружението за колективно управление на авторски права Филмаутор с подкрепата на Столична община, Национален филмов център и Българска Национална Филмотека.

Експозицията включва фотографии зад кадър от 24-те филма от фестивала за класическо българско кино „24 през 2024“ на Филмаутор. В рамките на фестивала всеки петък в кино „Одеон“ се показват емблематични заглавия с вход свободен. Информация за филмите и предстоящите прожекции вижте тук.

Изложбата „Магията на българското кино в 24 кадъра“ откри изпълнителният директор на Филмаутор Мария Палаурова. За подбора на фотографиите и за българското кино говориха председателят Станислав Тодоров – Роги и кино експертът доц. Деян Статулов. Сред гостите бяха режисьорът Момчил Карамитев, операторът Христо Тотев, който е на един от кадрите в изложбата (“Баща ми бояджията“).

Изложбата разгледаха фотографките на филми – Ивет Гергиева (фотограф на общо 35 български филма) и Кръстина Василева, чийто кадър от създаването на филма „Басейнът“ на режисьорката Бинка Желязкова, също може да бъде видян.

На откриването беше и младата режисьорка Елена Тончева, чийто филм „Никол“ получи наградата на Филмаутор на фестивала „Златна роза“.

Коментирай