И Световният ден на храните подсеща за промените в климата

16.10.2008г. / 10 29ч.
Аз жената
И Световният ден на храните подсеща за промените в климата

Промените в климата, повишаването на средната температура на повърхността на земята и последващите промени във водата, въздуха, количеството и качеството на храните, екосистемите, земеделието, издръжката за живот и инфраструктурата създават сериозен риск за здравето, акцентира по случай днешния Световен ден на храните Министерството на здравеопазването.

В резултат на промените в климата производството на земеделски продукти е изключително податливо в Европейския регион, в Средиземноморието, Югоизточна Европа и Централна Азия намалява, като в Централна Азия към средата на XXI век се очаква този спад да достигне 30%.

Промените в климата повдигат и въпроса за безопасността на храните. По- високите температури благоприятстват растежа на бактерии в храните. Инфекциите със Salmonella spp. се увеличават с 5 до 10% за всеки градус повишение в средноседмичната температура (при температури над 5 градуса C). Горещото време може да благоприятства нарушения в хладилното съхранение и появата на микроорганизми, паразити и вредители. Промените в климата могат да повлияят зоонозите (заболяванията, които се предават от животни на хора) като в някои области на света това може да доведе до установяване на нови заболявания. Критичната ситуация с водите се очаква да се влоши в централна и южна Европа и централна Азия допълнително до 2080 г. Намаляването в количествата вода през лятото ще доведе до загуба на прясна вода и потенциална опасност от зарази. Най-изложени на риск са бедните селски популации, хората, живеещи в големи градове, планински, маловодни и брегови зони.

Институциите, работещи по оценка на риска, ще срещнат нови предизвикателства, вследствие промените в климата и повишаване на риска от заболявания, свързани с храните. От важно значение е да се разработят стратегии, да се преразгледат и да продължи развитието на методологии за комплексна оценка на риска, свързан с храните. Една от ключовите области във връзка с безопасността на храните е ранното идентифициране, характеризиране и комуникиране на възникващите рискове.

Все по-очевидно е, че промените в климата могат да предизвикат внезапни, екстремални климатични събития, на които специалистите по оценка и управление на риска трябва бързо да реагират. Необходими са процедури за бързо проследяване и за реакция към проблеми с безопасността на храните. Осигуряването на качествена, безопасна и здравословна храна е приоритет в политиката на страните от Европейския съюз.

По повод Световния ден на храните, днес, на 16 октомври 2008 г. от 11 ч. в Националния Център по опазване на общественото здраве, ет. 2, зала 38, ще се проведе пресконференция на тема : “Влияние на промените в климата върху храните и храненето” . Тази година темата обхваща два свързани аспекта на сигурността на храните – промените в климата и връзката с безопасността на храните, водите и храненето.

* * *

Зимно меню
Детско меню

Коментирай