„Каква е тази врява“ – 115 стихотворения за деца от Елисавета Багряна

С логото на „Лист“

15.10.2024г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Илюстрациите в сборника са на Пенко Гелев

Илюстрациите в сборника са на Пенко Гелев

Но каква е тази врява?

Боже, баба се подава,

Цяла мокра вир-вода.

Ето ни сега беда!

Почти всички детски стихотворения на Елисавета Багряна излизат в сборника „Каква е тази врява“ на издателство „Лист“. Томът включва 115 произведения, които „Вечната и святата дама“ на българската поезия“ пише в различни периоди от живота си.

Вдъхновител на първите рими за най-малките читатели е синът ѝ Любчо, десетилетия по-късно в „Люлчина песен“ Багряна ще се обърне към внучка си, кръстена на нея.

Стихотворенията са обособени в няколко тематични групи: „Скача хоро мецана“, „Много съм послушна, много съм добричка“, „Ритай топка, карай лодка“, „Ветре, ветре, я духни“, „Много измина, мъничко остана“.

Съставител на сборника е Гергана Димитрова, главен редактор на издателство „Лист“. „Освен всички детски стихотворения на Елисавета Багряна, изчетох и много от творбите ѝ за възрастни, за да преценя дали някои от тях все пак не са подходящи за включване в детска книга.

Работата беше трудоемка, но удовлетворителна“, обяснява съставителката.

В соцепохата няколко поколения са израснали със стиховете на Багряна. Сега е ред на днешните деца да разберат „Каква е тази врява“ и да открият, че някога пожарникарите са пристигали на коне, а планетите танцуват пируети пред слънцето, защото то ги е измътило, както кокошка пилета. Или пък, че тъкмо месец май е най-чудният художник.

В „Лист“ са сигурни, че книгата ще очарова всичките си читатели, защото вдъхновява не само с таланта на Багряна, но и с 50-те илюстрации на Пенко Гелев.

 

Коментирай