Александра Свиленова: Съпругата на Гунди ме успокои, че всичко ще бъде наред

Младата актриса разказва за кастинга и снимките на „Гунди - Легенда за любовта“

15.10.2024г. / 15 30ч.
Мария Дуковска
Александра Свиленова и Павел Иванов са в главните роли в Гунди - Легенда за любовта. Снимка: Борис Славков.

Александра Свиленова и Павел Иванов са в главните роли в Гунди - Легенда за любовта. Снимка: Борис Славков.

Александра Свиленова е едва на 21 години, студентка във втори курс в НАТФИЗ, когато получава невероятната възможност да изиграе на голям екран любимата жена на Георги Аспарухов – Гунди.

Образът на неговата съпруга Величка Маркова приляга на младата актриса прекрасно, в което можете да се убедите лично от 18 октомври – тогава филмът тръгва официално по родните кина. 

Макар и да няма голям опит преди участието си във филма „Гунди – Легенда за любовта“, Александра Свиленова се справя повече от блестящо. Дни преди голямата премиера разговаряме с нея, за да ни сподели малко повече за кастинга, снимачния процес и емоционалната среща със съпругата на Гунди – Величка Маркова. Какво ѝ казва тя за кураж, ще разберете в следващите редове.

Винаги ли сте искали да сте актриса, това ли беше мечтата ви и като дете?

Като дете артистичните среди винаги са ме вълнували, но на този етап не смятам, че съм имала намерение да се занимавам с нещо подобно професионално. Подтикната от лични събития в моя живот се бях насочила към медицината, докато един ден сякаш се отстраних от себе си и си дадох сметка че това не е нещото с което се виждам да се занимавам цял живот.

Така си дадох сметка какво на мен театърът и киното са ми носили и много ми се искаше да опитам да донеса и аз подобни емоции, дори само на един човек. Така започна всичко.

Снимка: Борис Славков

Получавате ролята на съпругата на Гунди едва на 21 години. Тежък ли беше кастингът, имаше ли голяма конкуренция за тази роля?

Димитър Димитров работи по свой утвърден начин за провеждане на кастинг. Той беше в два етапа, първият – заснемане на видео с монолог, който дава възможността да се запознаеш достатъчно добре със съответния персонаж, а вторият – жив кастинг, на който си партнирах с Павел Иванов.

Тук искам да благодаря специално на Димитър Димитров, който пое огромния риск да вземе мен, едно момиче във втори курс без никакъв опит, и даде шанс на един млад артист да покаже какво може.

Снимка: Борис Славков

Филмът „Гунди – легенда за любовта“ вече има няколко предпремиерни прожекции. Какви реакции наблюдавахте след тях, какви отзиви чухте?

За мен най-важното, което виждам на този етап е вълнение в очите на хората след прожекциите. Много хора ми споделят, че филмът ги е провокирал да прочетат повече за личността Георги Аспарухов. Това ме радва безкрайно много.

Снимка от гала премиерата на филма.

Какво ви каза Величка Маркова, съпругата на Гунди, когато се срещнахте за първи път? 

Срещата ни беше изключително емоционална, всъщност през по-голямата част от нея ние стояхме в мълчание, стиснали ръцете си.

Накрая тя каза нещо на пръв поглед много простичко, което аз си повтарям и до ден днешен „Всичко ще бъде наред“. Хубаво е да го чуеш, особено от човек, преминал през толкова много неща.

Емоционална среща с Лита, съпругата на Гунди.

Трудно ли е да се влезе в „обувките“ на реална личност, как се подготвяхте за ролята?

Отговорността е огромна, особено когато знаеш, че накрая лентата ще бъде гледана и от самата Величка Маркова. Запознах се с повечето архивни кадри, фотографии, статии, но се доверих много и на интуицията си. Димитър Димитров подходи към мен много внимателно и ме съветваше и напътстваше през цялото време, без неговия професионализъм и правилен подход към всеки един от актьорите, това нямаше да бъде възможно.

Александра Свиленова и Павел Иванов в една от сцените. Снимка: Борис Славков

Коя част от снимките на филма се оказа предизвикателство за вас?

Не мога да откроя нещо конкретно, защото за мен целият филм беше едно огромно предизвикателство, което ми донесе огромно удоволствие. Благодарна съм на екипа на филма, който беше зад мен при всяка една трудност.

Свързани статии

Може ли филм за толкова обичана личност като Гунди да обедини нашето общество, което в последно време сякаш само намира причини да се разделя?

За мен основните неща, които движат света са любовта или липсата на такава. Във филма се разглеждат всички спектри на любовта: любовта към призванието, любовта към родното, любовта към човека като човек, любовта към семейството. Любовта е двигателят, надявам се да се обичаме повече!

След „Гунди – легенда за любовта“ накъде? Имате ли нови проекти и къде можем да ви гледаме в театъра? 

Аз лично си пожелавам все повече смислени проекти. Съвсем скоро, на 18-ти и 19-ти октомври ми предстои премиера на „Опера за три гроша“ с режисьор Ивайло Христов в НАТФИЗ.

Други заглавия в които участвам са: „Опасни връзки“, реж. Станка Калчева в Младежки театър, „Недовършена пиеса за механичен нож“ с реж. Ованес Торосян в Yalta art room и „Диканка“ с реж. Мартин Киселов в НАТФИЗ.

Коментирай