5 издайнически признака на пасивно-агресивната личност

По какво да познаете, че някой е прикрит агресор

18.10.2024г. / 10 30ч.
Илияна Николова
5 признака на пасивно-агресивната личност. Снимка: istock

5 признака на пасивно-агресивната личност. Снимка: istock

Пасивно-агресивни хора има навсякъде около нас. Те могат да са наши приятели, колеги, дори наши половинки, хора от семейството ни. За повечето от нас е лесно да забележим кой е отявлено агресивен към нас, но пасивната агресия често остава прикрита задълго. Невинаги успяваме да забележим знаците, които издават пасивно-агресивната личност. В много случаи признаците в поведението на такива хора могат да останат скрити дълго време, докато осъзнаем как всъщност се отнасят с нас и как подхождат по пасивно-агресивен начин.

Пасивно-агресивната нагласа се характеризира с индиректно изразяване на враждебност, злоблива критичност без добри и градивни намерения. Ще я забележите по фините обиди, тънките намеци, мрачното поведение, несклонността към приемане на чужди гледни точки и мнения, прекалена упоритост, инатливо неизпълнение на поставени задачи. Признаците могат да са много.

Вижте кои са 5-те най-издайнически признака сред всички останали, които издават пасивно-агресивната личност.

1.   Наказание с мълчание. 

Пасивно-агресивните личности обожават мълчанието като оръжие. Те наказват с мълчание всеки път, когато искат да ви пречупят и да ви накарат да съжалявате, да се съгласите с тях, да изпитвате вина по някаква причина. Мълчаливото отношение е начин пасивно-агресивните хора да ви игнорират, отказвайки да отговарят на въпросите ви, опитите ви да общувате с тях. Те се дистанцират физически и емоционално като не ви говорят, докато ви накарат да се пречупите по начин, който те искат и целят. Този тип поведение е много характерен за пасивно-агресивните личности.

Свързани статии

2.     Те подмятат обиди помежду другото. 

Ако сте директно обидени от някого, веднага ще забележите това. При пасивно-агресивните хора обаче обидите могат да останат незабелязани или да си дадете сметка за тях на по-късен етап. Те ги подмятат по умел начин, който ви кара да се чувствате объркани и да не осъзнаете веднага какво точно ви се случва. Пасивно-агресивните личности умеят да вмятат хапливи и злобливи забележки по начин, който да остане незабелязан, но да нарани точно там, където най-много боли.

3.   Имат мрачно излъчване. 

Повечето пасивно-агресивни личности са негативни и имат отрицателно отношение към всичко и всички в живота си. Винаги намират за какво да правят забележки, за какво да са недоволни, твърде критични са и в повечето случаи трудно нещо може да ги зарадва. Може би не си давате сметка, но в тяхно присъствие вероятно се чувствате натоварени, изцедени, сякаш изпиват енергията ви. Това не е случайно. Пасивната агресия кара околните да се чувстват зле.

Свързани статии

4.   Те са изключителни инати. 

Пасивно-агресивните личности не умеят да приемат чуждо мнение и чужди начини. Те са готови да спорят докрай, само и само да не признаят гледната точка на друг човек. Инатът им е безкраен. Понякога може да имате чувството, че спорите със стената и че изходът от този спор е безнадежден.

Пасивно-агресивните личности дълбоко в себе си всъщност са много неуверени и именно това ги подтиква на инат да отстояват себе си, без да анализират обективно ситуациите. Те ще излагат всякакви аргументи срещу вашите, включително и безумни, само и само да ви убедят в правотата си.

Свързани статии

5.   Те се провалят в крайните срокове и задачите. 

Пасивно-агресивните личности често съдят околните и им казват как да живеят живота си, докато те самите се провалят в повечето задачи, ангажименти, крайни срокове, които имат. Те са много добри във философстването кое как трябва да се случи, но опитът и постиженията им, социалният им статус показват колко всъщност неспособни са да достигнат собствените си високи критерии към другите.

Пасивно-агресивните личности много често не успяват да довършат проекти, да постигнат поставени цели, да израснат в някаква професионална йерархия или да поемат отговорност за собствените си грешки. По-лесно им е да съдят другите, за да отклонят вниманието от собствените си неуспехи.

Свързани статии

Коментирай