6 общи черти на хората с ниско IQ

Кои действия издават по-нисък интелект

18.10.2024г. / 09 44ч.
Илияна Николова
6 общи черти на хората с ниско IQ. Снимка: istock

6 общи черти на хората с ниско IQ. Снимка: istock

Интелигентността се определя не само със знанията, които човек има, но и с някои общи умствени способности, които показват как човек разсъждава, как използва информацията, как решава проблеми, как учи нови неща. Нивото на интелигентност включва съвкупност от много компоненти, включително начин на изразяване, възприятие, паметови способности. Има съществена разлика между това да имаш знания и това да умееш да използваш мозъка си по възможно най-комбинативния и ефективен начин.

Понякога не си даваме сметка, че сме заобиколени от хора с ниско IQ. В повечето случаи смятаме за нискоинтелигентни хора с отявлена липса на знания и ниска обща култура. Но има и други издайнически черти, които показват ниско IQ.

Кои са общите черти на хората с ниско IQ?

Те не са любопитни 

Нискоинтелигентните хора рядко проявяват любопитство към света и новите знания. Не се интересуват от неща, които не са им ясни. Просто ги отминават. В повечето случаи хората с ниско IQ смятат, че всичко им е ясно и не мислят, че има нещо ново, което да ги развълнува.

Свързани статии

Имат проблем с новите и неочаквани ситуации 

Характерен белег на ниската интелигентност е затруднението в справянето с неочаквани ситуации. В такива моменти мозъкът с високо IQ и комбинативна способност да борави с информацията ще успее да намери начин да излезе от неочаквана или кризисна ситуация. Но хората с ниско IQ не умеят да ползват ума си аналитично, съответно имат сериозни трудности в непредвидени ситуации.

Те не знаят, че не знаят нещо 

Една много характерна обща черта на хората с ниско IQ е, че те мислят, че знаят всичко. Няма нещо, което да не им е ясно, според тях, което всъщност подсказва колко нереална преценка имат за себе си и света около себе си. Високоинтелигентният човек е напълно наясно с нещата, които знае и също толкова наясно с всичко останало, което не знае. Това е един от белезите на високо IQ.

Виждат света в черно и бяло 

Неспособността да се виждат нюансите във всеки аспект от живота, кариерата, хората, общуването е показател за слаба интелигентност. Много често хората с ниско IQ виждат света в крайности, в черно и бяло, което им пречи да анализират истинската ситуация.

Свързани статии

Те не променят мнението си

Ако мислите, че някой е просто твърдоглав и упорит, защото не променя мнението си, причината може да е нисък интелект. Хората с ниско IQ имат твърдо мнение по всеки въпрос, което обаче не е подплатено с аргументи и определено не са способни да променят мнението си именно заради липсата на аналитична мисъл. Високоинтелигентните хора за разлика от тях умеят да разсъждават във всяка ситуация и да извличат ползи от нея. Това ги кара и да променят мнението си, ако това се налага.

Те се затрудняват да разсъждават върху хипотетични теми 

Хората с ниско IQ имат още една обща черта и тя е трудността в разсъжденията относно хипотетични теми. Възможности, аргументи, ситуации извън буквалното им възприятие за света ги кара да се затрудняват да вникват в хипотетични тези. Информацията, която им се подава в такива ситуации ги обърква, защото изисква концептуална аргументация, каквато те нямат.

Някои хора се отличават с ниско IQ без реално да се държат като невежи и необразовани. Ниското IQ се познава по някои характерни общи черти в поведението, начина на изразяване и действие, подхода в работата и общуването с другите. Способността за решаване на проблеми и взимане на решение в кризисни ситуации също подсказва нивото на интелигентност на даден човек.

Свързани статии

Коментирай