Цюрих – уикенд бягство с вкус на топъл шоколад

Есенна магия или зимна приказка – Цюрих е красота, уют и наслада за всички сетива

18.10.2024г. / 12 51ч.
Аз жената
Цюрих. Снимка: istock

Цюрих. Снимка: istock

Знаете ли какъв вкус има щастието?

Вкус на шоколад, хубаво вино и изискани гурме специалитети, на фона на невероятна гледка. Явно в Цюрих, най-големият град в Швейцария, знаят как да поканят щастието в своя дом.

Имате ли 3 свободни дни или възможност за дълъг уикенд? Каним ви на уютно пътешествие с гледка към Швейцарските Алпи.

Панорамен изглед към Стария град. Снимка: iStock

2 часа и 15 минути. Точно толкова време трае полетът от София до Цюрих.

Разположен на северния бряг на дълго езеро с форма на полумесец, Цюрих е своеобразна съвкупност от забележителна архитектура, богата култура и история, местни кулинарни специалитети и прекрасна природа. И това не е всичко…

Не знам дали 3 дни са достатъчни за откриване на всички съкровища, които площта от 87,88 km² крие, но едно е ясно – насладата за всичките ви сетива е гарантирана.

Неслучайно според най-новите данни на Happy City Index, Цюрих е на второ място в класацията на най-щастливите градове за живеене. С удобните сутрешни полети на „България Еър“  имате възможност да се опитате да разкриете поне част от тайните на щастливия живот в пропития с история и спиращи дъха природни дадености град.

Изгрев над катедралата Гросмюнстер (Grossmünster), най-голямата в Цюрих, Снимка: iStock

Кое е мястото с най-красивата гледка, кои са най-вкусните специалитети с трюфели и колко сладка е къщата на шоколада, разберете в следващите редове. Представяме ви най-добрите преживявания и забележителности, на които да се насладите в Цюрих за едно кратко 3-дневно пътешествие.

През есента Цюрих е особено красив, тъй като контрастът между зеленината и богатата палитра от есенни цветове омайва със своето великолепие. И макар да е най-големият по площ в Швейцария, градът е един от най-спокойните мегаполиси в света.

За лесно и удобно придвижване в града се снабдете с Zürich Card – включва обществен транспорт, разходки с лодка и кабинкови лифтове, както и безплатен вход за музеи и различни отстъпки за места за хапване, културни мероприятия и забележителности.

1 ден – Музеят на шоколада и Старият град

За любителите на шоколада, най-вероятно посещението на Музея на шоколада в страната с най-доброто какаово-млечно изкушение в света, е истинска мечта.

Фабриката и музеят на шоколада се намират в Килхберг, на 15 минути с кола южно от центъра на Цюрих. С наближаването на зимата и коледните празници, само мисълта за хапване на сладичко в компанията на горещ шоколад например, изпълва сетивата ни с желание. Традицията продължава от 1845 г., когато е направено първото блокче шоколад в малка сладкарничка в Цюрих.

Препоръчваме ви да разгледате музея и да си подарите магическа дегустация на различни видове шоколад.

Старият град – историческа архитектура и обяд в пещера

Разглеждането на Стария град сякаш връща времето назад и се озовавате някъде около 15-ти век. Архитектурата и улиците се различават от съвременните европейски булеварди, които си приличат в повечето мегаполиси. В Цюрих сякаш буквално улиците, по които стъпвате, и въздухът, който дишате, е типично швейцарски.

В сърцето на Стария град е и площад Weinplatz, който предлага и една от най-красивите гледки към искрящата река Limmat, катедралата Grossmunster и сградите, построени преди стотици години. Сякаш сте в истинска пощенска картичка на Цюрих!

Символ на Цюрих, Grossmunster е романска църква от 13-ти век. Днес е протестантска църква, една от четирите най-забележителни в Цюрих, заедно с Fraumunster, St Peterskirche и Predigerkirche. Разгледайте катедралата и задължително уловете гледката от площада с фотоапарата или камерата на телефона си!

Площад Линденхоф също е пропит с история: през четвърти век на същото място се издига римска крепост, а през девети век внукът на Карл Велики строи величествен дворец на мястото.

Препоръчваме ви да похапнете в някои от местните заведения в типичен швейцарски стил, дали ще опитате местна селска кухня в ресторант в пещера от 15 век или просто ще си вземете нещо за из път, няма да съжалявате! Вечерта се насладете на отражението на залеза във водата и на светлините, в които се къпе Цюрих през нощта.

2 ден – Планинско пътешествие и Цюрих на длан

Климатът през есента е особено подходящ за посещение на Uetliberg, планина на 870 метра надморска височина. Можете да стигнете лесно само за 20 минути с влак от централната гара Zürich HB. От върха гледката към покривите на къщите, езерото, Алпите и гористите местности, където спектърът от есенни цветове варира от зелено до жълто, от кафяво до оранжево и червено, е наслада за очите.

В ресторантите ви очаква истински кулинарен празник с планинска гледка и свеж въздух. Препоръчваме ви да „презаредите батериите“ и след това да се отправите на спокойна разходка по Planet Trail, лесен двучасов преход от планината през провинцията до Felsenegg. Ако посетите Цюрих през ноември или края на октомври, ще се насладите на ефирна пелена от мъгла, която понякога покрива част от града.

3 ден – на лов за трюфели и потапяне в местната винарска традиция

За любителите на по-щурите изживявания, ловът на трюфели е нещо забавно и ново. На различни места в града можете да намерите това изискано кулинарно изкушение, едно от най-скъпите в света. В Цюрих лесно се намират черни и златни трюфели. Това е наистина уникално градско изживяване, лов на съкровища, отвеждащо ви до площади, малки зелени площи и големи открити паркове с красива гледка.

Трюфелите не са единственото гастрономическо удоволствие, скрито в Цюрих. Покрай езерото има лозя и винарни, някои от тях с история чак от 14-ти век. Есенната дегустация на вино в компанията на местни специалитети ще погали всичките ви сетива.

Коледните базари – започват от ноември

Разбира се, няма как да посетите такъв красив европейски град, особено ако е в края на ноември или през декември, и да пропуснете традиционните зимни базари.

Ако случайно или не, се озовете около 21 ноември, задължително ги включете в програмата си, тъй като през 2024 г. откриването на празничния сезон започва точно на тази дата.

През зимата Цюрих се превръща в страна на чудесата с безброй мигащи празнични светлини, с малки дървени къщички, типични за коледните базари. Насладете се на голямата пееща коледна елха, в компанията на чаша горещ шоколад или греяно вино. Ако имате късмет и да видите снежната зимна приказка на града, мисията е изпълнена!

Не знам за вас, но аз лично вече се размечтах и резервирах два билета до Цюрих, само докато пиша тези редове. Защото колкото и пъти да посетиш този магичен швейцарски град, ще откриеш нови и нови съкровища. Богата култура, древна история и невероятна природа, в съчетание с вкусна храна, която опитваш за първи път. Истински танц на всички сетива и наслада за душата на любителите на пътешествията.

Неслучайно наричат Швейцария „Раят на земята“, а Цюрих – един от най-щастливите градове в света. Уверете се сами и открийте красотата на Цюрих!

Източник: Tialoto.bg.

Коментирай