7 начина колегите да ви харесат

Научете се да признавате грешките си

25.10.2024г. / 07 30ч.
Мария Василева
7 начина колегите да ви харесат. Снимка: istock

7 начина колегите да ви харесат. Снимка: istock

Много хора прекарват повече време с колегите си, отколкото с всеки друг в живота си. Ако се разбирате с хората, с които работите, това може да увеличи удовлетворението от работата ви, производителността на работното място и цялостното ви щастие. Как да накарате колегите да ви харесват?

Покажете уважение

Показването на уважение към вашите колеги е важна част от това да се разбирате с тях. Разбира се, винаги има шанс да не харесате непременно всеки човек, с когото работите. Всъщност това се очаква и е нормална част от работата в офис среда. Без значение какво предизвикателство е общуването ви с даден колега, показването на уважение към него може да гарантира, че връзката ви с него остава положителна и че можете да се разбирате, докато сте на работа.

Избягвайте прекомерното споделяне

Въпреки че със сигурност трябва да се стремите да бъдете открити и честни на работното място, също така е важно да избягвате прекаленото споделяне на лични въпроси в повечето случаи. Опитайте се да поддържате работните си разговори положителни и леки, когато е възможно, освен ако не сте особено близки с колега. Това може да ви помогне да поддържате професионални, но приятелски отношения с вашите колеги.

Свързани статии

Поддържайте положително взаимодействието си с колегите

Поддържането на позитивни разговори с колеги може да подобри работните ви взаимоотношения и да повиши цялостното настроение в офиса. Въпреки че в определен момент може да се почувствате добре да се оплаквате от вашия мениджър или друг колега, това може да обезсърчи другите да искат да общуват с вас. Избягването на клюки и прекалено негативни разговори може да има положителен ефект както върху отношенията ви в офиса, така и върху цялостното ви удовлетворение от работата.

Свързани статии

Помогнете на новите служители да се чувстват добре дошли

Започването на нова работа може да е голямо предизвикателство, особено когато работното пространство е пълно с вече установени взаимоотношения. Когато нов колега започне работа във вашия офис, отделете време да го посрещнете в работното пространство и да го опознаете. Можете например да помолите новия си колега да дойде с вас на обяд. Това не само може да ви даде възможност да го опознаете, но също така може да направи прехода на новия ви колега много по-лесен и приятен.

Не бъдете източник на стрес 

Имейлът е в центъра на почти всяка работа в наши дни и просто преминаването през огромния поток от съобщения всеки ден е достатъчно стресиращо. Така че вашите колеги със сигурност няма да оценят, ако наводнявате входящите им кутии с имейли, които са толкова неясни, че изискват поредица от последващи действия, за да разберат какво точно се опитвате да кажете. Бъдете сигурни, че вашите имейли са кратки и осигуряват подходящ контекст за съобщението, което искате да предадете.

Свързани статии

Признавайте грешките си

Никой не иска да има проблеми по време на работа, но има нещо много чаровно в човека, който може да признае грациозно грешките си, в сравнение с този, който непрекъснато се опитва да прехвърли отговорността. Може да изглежда нелогично, но като се активизирате и кажете: „Това беше моя грешка и ще го поправя“, а не „Нямаше да е проблем, ако (името на някой колега) си беше свършил работата“, вие ще спечелите уважението на вашия екип – особено ако сте изпълнителни и го поправите (и след това разберете как да избегнете тази грешка в бъдеще).

Знайте кога да се отдръпнете 

Разговорите с вашите колеги са нормална част от живота в офиса. Кой не обича да прекарва понеделник сутрин в разговори за това какво са правили всички през уикенда? Всъщност отговорът не е всеки. Ако искате да останете с благоволението на колегите си, научете се да бъдете достатъчно наблюдателни, за да забележите, когато някой колега иска да се захване за работа. Вашата колежка кима ли мълчаливо, докато протяга ръка за слушалките си? Обръща ли тялото си обратно към компютъра ѝ далеч от вас, отговаряйки със стиснато „Мммммм? Вземете пример и запазете историите си за друг път или за друг колега.

Свързани статии

Коментирай