Драматургичен уъркшоп на италианеца Кристиан Галучи в София

Уъркшопът е част от честванията за годишнината на арт резиденция “Радар София “

22.10.2024г. / 11 30ч.
Мария Дуковска
Драматургът Кристиан Галучи.

Драматургът Кристиан Галучи.

Уъркшоп по драматургия под формата на театрална дискусия ще е част от събитията, които се провеждат тази година по повод шестата годишнина от основаването на платформата за съвременна драматургия Драма пакт и резиденция Радар София.

Работилницата на 26 октомври в пространството на резиденция Радар ще се води от драматурга Кристиан Галучи, който пристигна от Италия в столицата ни, за да работи по проекта „Наблюдение на нощното небе“, изследване върху концепцията за времето. По време на своята резиденция в София, Галучи ще работи върху първи чернови на пиесата и ще търси сценични решения, вдъхновени от взаимодействието с местни артисти и културната среда на града.

Уъркшопът на 26 октомври е отворен за изпълнители, драматурзи, учени, артисти от различни дисциплини и за всички, които искат да участват в такъв тип творчески процес. Място за събитието може да бъде запазено на мейл christian.gallucci@gmail.com

„Ще помоля участниците да донесат нещо, свързано с времето: може да е писмен текст, песен, картина, анекдот, действие, научна статия, новина. Важното е да има автобиографична препратка. Започвайки от това, ще се опитаме да се напътстваме взаимно в разработването на малки драматургични откъси, базирани на произхода и предпочитанията на всеки един,“ казва Галучи. 
 
Кристиан Галучи е театрален режисьор от Милано, чиито творби са представяни на престижни фестивали и сцени. Пиесата му „Тайният живот на растенията“ е финалист за наградата „Театър Ричоне“ – най-престижната италианска награда за драматургия. През 2024 г. той печели грант за мобилност от Culture Moves Europe, който му позволява да работи по новия си проект „Наблюдение на нощното небе“ в София. Неговото творческо изследване е фокусирано върху времето, което той разглежда като нещо много повече от пространство между думи или действия – нещо невидимо, което трябва да бъде разкрито, подобно на музика или тишина.

Драматургичният проект „Наблюдение на нощното небе“ на Галучи комбинира театър и наука, като се основава на фиктивно астрономическо събитие – експлозията на звездата Бетелгейзе. Персонажите на пиесата се сблъскват с болест, разпад на връзки и артистични кризи, докато светлината от избухващата звезда им дава надежда за ново начало.

„Щастлив съм да работя с „Радар София“, защото това е един от малкото международни центрове, фокусирани върху съвременната драматургия и театралното творчество. Престоят в София ми дава възможност да разширя своите изследвания, да се свържа с местната артистична сцена и да усетя духа на град, разположен на кръстопътя на Европа.“

Коментирай