Какво се слага на масата на Архангелова задушница? Снимка: istock
На 2 ноември (събота) ще отбележим Архангелова задушница, дни преди големия християнски празник Архангеловден.
На задушница отдаваме почит на починалите ни близки и роднини, а на Архангелова задушница почитаме и ангелите. Задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.
На този ден се ходи на църква и гробища, палят се свещички за починалите, раздават се хляб, червено вино и жито. Когато раздавате от храната казвате „Вземете за Бог да прости“ и изброявате име или имена. Когато вземате подавка, отговаряте само с „Бог да прости!“.
На масата на този ден е редно да присъстват няколко ястия, според различни поверия и обичаи. Слага се питка и червено вино, които символизират плътта и кръвта на Иисус Христос.
Слага се варено жито, което е символ на христовото възкресение. Хубаво е да има пресни плодове на масата, дребни сладки, бонбони и ястия, които починалите ни близки са обичали приживе.
Когато седнем на масата, обичаят е да отделим първата хапка за починалите, да отлеем глътка вино на земята, в памет на непрежалимите ни роднини или приятели.
Да ги почетем с добра дума, да си разкажем мил спомен и да ги споменем с обич е най-ценният ритуал, който можем да направим на задушница.
Старите хора казват, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи около тебе на този ден, значи душата на покойника е дошла.