Шоколадът и аз

01.11.2008г. / 19 52ч.
Аз жената
Шоколадът и аз

Ще ви разкажа за може би единствения си порок, най-сладкият грях, който си признавам веднага и без никакъв срам. Не мога без шоколад. Каквито и “престъпления” да му приписват диетолози, лекари и суетни хора, това за мен е истинският ефикасен лек срещу ниско кръвно, депресия, самота, а нерядко – и срещу скуката. Шоколадът, както казват моите любими писателки Лаура Ескивел и Джоан Харис е не просто храна, а любов. Храненето е изкуство, което отива много отвъд елементарното задоволяване на физиологична потребност или досадно броене на калории.

Обожавам шоколада още от малка и смятам, че това е напълно естествено и обяснимо. Едва ли има дете, което да предпочита здравословната и безвкусна храна пред сладкишите. При мен тази склонност се запази и до днес. Знам, че никога няма да бъда много слаба и с идеална кожа, но и съзнавам, че живея само един живот, а човек трябва да умее да се наслаждава на всеки миг от преброените си дни. Предпочитам щастието и удовлетвореността пред озлоблението от лишенията. Една приветлива, хармонична личност винаги е за предпочитане пред неуверения комплексар, нали? А истинската си природа, както знаем, не можем да скрием за дълго от никого. Християнството, което изповядвам, потвърждава същото нещо. За разлика от другите религии, предписващи куп ограничения от “мръсни” храни, то ти казва, че вредно е не онова, което човек яде, а което излиза от него под форма на обиди, горчиви необмислени думи и омраза.

На суетните, жадни за мъжко внимание на всяка цена дами бих казала, че перфектните форми може да привличат мъжете, но ги задържа съвсем друго – смелостта да отстояваш себе си във всичко, както и самочувствието на красавица заради онова, което си, а не което би могла да бъдеш. Личният пример е показал, че точно когато най-малко съм мислела за това как ме възприемат околните, съм печелила най-големите комплименти, както и най-истинската любов. А навикът да хапвам сладко само е добавял допълнително очарование към всичко, което съм – както възхищението ми към котките, четенето на книги в огромни количества, модата и музиката от 80-те години и хиляди други хобита и интереси. Създадени сме различни и уникални, никой не е нито по-добър, нито по-лош от теб и би било грешка да изтрием собствения си образ и да го заменим с измислени критерии, идеали и мерки. Никой никога няма да дефинира ясно и еднозначно какво е красотата и колкото хора има по земята, толкова и идеали ще срещаш, но по-важно е да имаш лице и личност, вместо лекомислено да се сливаш с тълпата. Никога не знаеш дали, докато не завиждаш на някой друг, той, в същото време, не иска да е точно като теб.

* * *

Историята е от конкурса “С вкус на шоколад”
Шоколадена история за страхотни бонбони и едни несбъднати планове
Шоколадът на Сияна
Мляко и шоколад, нашето сладко минало...
Шоколадова страст
Усмивка, сладка като шоколад
Течен шоколад собствено производство
Любов в блокче шоколад
Годежен пръстен, скрит в шоколад

Коментирай