Интересно и разнообразно е в Чешкия културен център през ноември 2008

04.11.2008г. / 15 19ч.
Аз жената
Интересно и разнообразно е в Чешкия културен център през ноември 2008

За ноември 2008 г. Чешкият културен център е приготвил мултимедия, представления, изложби, литература, филми, фотография, дискусии, лекции, камерна музика...

Ето и програмата:

Блус под земята
(Драма по станциите на метрото)
Мултимедийно представление на театрална компания Момо;
автор: Петер Хандке, преводач: Владко Мурдаров, режисьор: Веселин Димов
Театрална компания Момое асоциация за алтернативно съвременно изкуство. Осъществява дейност в областта на театъра и изпълнителските изкуства за създаване на театрални спектакли на актуални теми в утвърдени театрални пространства, както и в нетеатрални алтернативни пространства; за практическо изследване на употребата на мултимедия в контекста на театралния спектакъл; за промотиране на нови жанрови форми за българската сцена.
Пиесата Блус под земята е написана през 2003 година от Петер Хандке и е поставяна в повечето европейски страни. Подзаглавието й е Драма по станциите на европейското метро. Както се подразбира от подзаглавието, действието в пиесата се развива във вагон от метрото, под земята, в промеждутъка между първата и последната станция. Блус под земята е актуална, съвременна пиеса, едно от събитията в театралния живот на Европа през последните години.
Това е един провокиращ социално ангажиран текст-клиничен разрез на съвременното глобализиращо се общество и сблъсъка на индивида с общността. Авторите на спектакъла са се заели с един интересен сценичен експеримент. Актьорското присъствие и мултимедията в представлението са в единство на време, място и действие през цялата продължителност на спектакъла. Кой съм аз? Защо съм тук? Кои са другите? Дали сме свързани или сме напълно отделени? Накъде пътуваме? Това са част от въпросите в този любопитен кино театрален спектакъл. (Веселин Димов, режисьор)
Авторът Петер Хандке (роден 1942 г. в град Грифен, Австрия) е един от най-изявените и поставяни съвременни европейски драматурзи. Автор е на 15 пиеси, които бяха наскоро преведени на български език от Владко Мурдаров и издадени в два тома от Издателство Рива. Сценарист е и на култовите филми на Вим Вендерс Криле на желанието, В потока на времето, Погрешно движение и Страхът на вратаря от дузпа. Носител на престижните литературни награди Кафка, Хауптман, Грилпарцер и др.
Съвместно с Посолството на Австрия.
Във връзка със спецификата на представлението броят на зрителските места е ограничен. можете да направите заявка на тел. 81 55 430.
4.11., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Дана киндрова – Окупация, нормализация, оттегляне
Изложбата Чехословакия – Окупация, нормализация, оттегляне е част от публикацията Непоправимата вяра в по-доброто бъдеще. Експозицията показва 40 фотографии на авторката Дана Киндрова и нейната майка Либуше Киндрова, които са запечатали окупацията на съюзническите сили на Варшавския договор през 1968 г., периода на апатия и пасивност през 70те и 80-те години, и оттеглянето на съветските войски от територията на Чехословакия в началото на 90-те години.
Откриване на 4.11., 17.00 ч. в Регионалния исторически музей в гр. Русе
Изложбата ще продължи от 4 до 25.11.2008 г.

Ян Райх – Дом в пейзажа
Изложбата вече беше показана в градовете Нова Загора и Пловдив. Предстои авторът й, известният чешки фотограф Ян Райх, лично да представи черно белите пейзажи в Чешкия културен център в София.
Експозицията обхваща 83 фотоса, разпределени в няколко цикъла, създавани постепенно в период от 30 години, в историческата област на средна Чехия Седълчани. Авторът заснема типични чешки пейзажи с духовните и културни местенца, автентичния селски интериор, допълнен от портрети на местното население. През 2006 г. излиза едноименна публикация Дом в пейзажа, включваща всички фотографии.
Ян Райх е роден през 1942 г. в Прага. Завършва пражката Филмова академия (FAMU), специалност фотография. През целия си живот работи като фотограф на свободна практика. Зад гърба си има няколко изложби, фото публикации (Прага, Прага и Вълтава), монографии (Ян Райх, Изчезващата Прага, Бохемия).
Откриване: 5.11., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ
Изложбата ще продължи от 5.11. до 12.12.2008 г.

Зона за младите – Арфов квинтет
Лиляна Стоева, Мария Консулова, Диана Тодорова и Страхила Браилова – студенти от класа по арфа на проф. Малина Христова от Нов български университет и Кохар Андонян, преподавател по арфа в НМУ Любомир Пипков. В програмата:
Георг Фридрих Хендел – Шакона, Алегро
Джон Томас – Тема с вариации, Любовен романс
Хенриет Рение – Пиниите от Шарлен
Исак Албениц – Гранада
Енрике Гранадос – I-Хота
Карлос Салседо – Танго
Армандо Ортиц – Хабанера
В сътрудничество с НБУ, Департамент Музика
10.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Даниела фишерова – Happy end
преводач: Маргарита Кюркчиева, издателство Ерго, София, 2008 г.
Представяне на българското издание на книгата Happy end в присъствието на авторката Даниела Фишерова – чешки драматург, публицист и белетрист.
Роман-сензация, от който разбираме, че нищо в живота не е случайно, а грандиозното житейско шоу (не) винаги завършва с Хепиенд!
Даниела Фишерова (1948) завършва сценаристика и драматургия в пражката ФАМУ. Авторка е на театрални и радиопиеси, филмови сценарии, книги за деца, сборници разкази и есета. Произведенията и са превеждани в редица страни. Филмите и пиесите по нейни сценарии са донесли на авторката многобройни национални и чуждестранни признания. През 2007 г. романът й Хепиенд беше отличен с наградата Божена Немцова за съществен принос в развитието на чешката литература и общество.
11.11., 18.00 ч., ЧЦ
12.11., 12.00 ч., СУ Св. Климент Охридски среща със студенти – бохемисти

We, You, Theyon Wednesday представя Е, и ?
автор Никола Ковачев, муз. Кирил Дончев /България/, 1990 г., 68 мин.
Къщата за човешки права представя историческа хроника на промените през 1989 г., които поставят България на нов път на развитие, от един от най-ярките ни автори и режисьори в документалното кино Никола Ковачев. Той е не само явление в документалното ни кино, но и в целия ни противоречив и сложен свят от последните 50 години. В негова памет 3 години след като си отиде от този свят показваме документалния разказ за историята на демокрацията у нас. Митинги, бдения, свещи. Е, и? Какво всъщност се промени оттогава? Борим ли се сега за правата си, както в онези дни и нощи, когато миришеше на свобода? Филмът ще бъде последван от дискусия за начините да се активира гражданското общество у нас, за да отстоява правото си на добър живот.
12.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Видео клуб Ангелски очи
режисьор Душан Клайн, 1994 г., 90 мин.
в главните роли: Йозеф Абрахам, Виктор Прайс, Павел Зедничек, Павел Кшиж, Злата Адамовска, Маркета Хрубешова, Милош Копецки и др.
Комедия по мотиви от разказите на Бохумил Храбал. Историята се разиграва през лятото на 1947 г., когато нараства заплахата от ликвидиране на дребното производство. От възникващата през този период ситуация се възползват банда фалшиви застрахователи, които започват да предлагат на изплашените фризьори, касапи, обущари своята Опора за старост въображаема защита срещу необратимата обществена катастрофа. И макар официалността и нужната възвишеност, с която се забавляват за сметка на сляпото доверие на клиентите, в крайна сметка те самите са заслепени и измамени от ангелските очи на някой друг, по-хитър и по-съобразителен от тях.
Филмът е предназначен за бохемисти, без превод .
12.11.,18.00ч., в киносалона на Чехословашки клуб Т. Г. Масарик, ул. “Кракра” 15

Вечер на камерната музика
Концерт класическа музика от чешки, австрийски и словашки композитори.
Мероприятието се осъществява съвместно с Посолствата на Република Австрия и Словашката Република и е едно от първите организирани от новосъздадената в България асоциация eunic.
Програма:
Anton Zimmermann – Trio in B
1. Allegro affettuoso
2. Menuetto
3. Adagio
4. Menuetto
5. Finale
Franz Schubert - Quartett - Satz
Antonin Dvorak – Quartett “Amerikan”
1. Allegro, ma non troppo
2. Lento
3. Molto vivace
4. Vivace, ma non troppo
Произведенията ще бъдат в изпълнение на струнен квартет Фрош (Frosch) – Негина Стоянова (цигулка), Милуш Пиронски (цигулка), Мария Вълчанова (виола), Виктор Трайков (виолончело)
18.11., 19.00 ч., ЧЦ

Иван Мърквичка
Възпоменателно мероприятие, посветено на 70 години от смъртта на Иван Мърквичка – една от най-големите личности в развитието на чешко-българските отношения.
Иван Мърквичка (Ян Вацлав Мърквичка) е роден на 23 април 1856 г. в с. Видим при Дуба (Чехия). Учи живопис в Пражката художествена академия при проф. Антони Лхота и проф. Свертс (1873-1877 г.) и в Мюнхенската художествена академия при проф. Ото Зайц (1876 г.). През 1881 г. идва в България, където живее и работи до 1921 г. Един от художниците с големи заслуги за развитието на битовия жанр, портрета, историческата композиция и религиозната живопис в българското изкуство. Един от основателите и първи директор (чак до 1908 г.) на българското Държавно рисувателно училище, създадено през 1896 г. по подобие на пражкото Художествено училище. По негова покана в училището преподават чешкият художник Ярослав Вешин, графикът Йозеф Питър и редица други известни творци.
Умира в Прага на 16 май 1938 г.
В сътрудничество с НХА, Община Пазарджик и Чехословашки клуб Т. Г. Масарик.
19.11., 18.00 ч., ЧЦ

България 68
Проектът на Диана Иванова, Райчо Станев и Радослав Станев, бивш войник и участник в окупацията от 1968, съчетава устна история, фотография, архиви, мултимедия. 1968, разказана по пътя София-Братислава-Банска Бистрица-Кошице-Прага-София. Целта на това пътуване е не толкова да реконструира случилото се, колкото да види възможен ли е разговорът за миналото и собственото ни участие в него между различни поколения и хора в Европа днес. И как пътят променя или влияе на всичко това.
Съвместно с Гьоте институт България и Чешкия културен център.
20.11., 18.00 ч., Гьоте институт, ул. “Будапеща” 1

Лекции: доц. Ивана Боздехова от Карловия университет за чешкото словообразуване
В сътрудничество с Факултет по славянски филологии, СУ Св. “Климент Охридски” и ПУ “П. Хилендарски”
Теми на лекциите:
За динамиката и съвременната лексика и словообразуване(24.11., 16.00 ч., СУ Св. “Климент Охридски”, каб. 160 b)
Към проблематиката на съвременната чешка терминология(26.11., ПУ “П. Хилендарски”)
Освен лекциите и срещите със студентите бохемисти от СУ Св. “Климент Охридски” и ПУ “П. Хилендарски”), доц. Ивана Боздехова ще вземе участие в международната славистична конференция на тема Интеркултурният диалог традиции и перспективи в рамките на Паисиевите четения. Тема на доклада Интертекстуалност, интерпретация и превод на художествен текст.
24 28.11., София и Пловдив

Иван Дивиш – Което казвам
Представяне на стихосбирката Което казвам – избрани стихове на Иван Дивиш. Подборът и преводът на творбите са дело на българския поет и преводач Димитър Стефанов. Издателство Хайни, 2008 г.
Иван Дивиш (1924-1999) е чешки поет и есеист. Един от най-открояващите се и най-оригинални чешки автори от втората половина на 20 век. През 1969 г. емигрира в Западна Германия, сътрудничи на радио Свободна Европа в Мюнхен. След Нежната революция през 1989 г. се завръща в родината, където остава до края на живота си.
24.11., 18.00 ч., ЧЦ

Концерт на студентката в магистърска програма Музикално майсторство Цветелина Брешкова (китара) и на Гергана Мишленкова (флейта).
В програмата: Йохан Себастиан Бах, Карло Доменикони, Астор Пиацола и Келсо Мачадо.
В сътрудничество с НБУ, Департамент Музика.
25.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

We, You, Theyon Wednesday представя Shadow of The Holy book (Сянката на Свещената книга)
режисьор Арто Халонен (Финландия), 2007 г.,90 мин.
В сътрудничество с House For Human Rights.
След прожекцията ще се проведе дискусия с туркмени от Варна.
Има една книга, която никой не чете и не публикува, но от това авторът й печели милиони долари. Рахнама е книгата на туркменистанския диктатор Сапарнамурад Туркменбаши, в която той представя абсурдната си пропаганда. Авторът на филма разплита връзките между глобалните корпорации и този режим, които го подкрепят с милиони долари, докато много туркмени са принудени да напуснат родината си и са загубили надежда да се върнат по домовете си.
26.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Оранжев четвъртък в Лилав салон

6.11., 21.00 ч., Либор Шмолдас трио (Чехия)
Либор Шмолдас снабдява триото си предимно с авторска музика, останалата част от репертоара му са подбрани материали от би-бопа и съвременния джаз. Очевидна е инспирацията от китаристи като Питър Бърнстейн, Пат Матини, Кърт Розенвинкъл, но и от Уес Монтгомъри, Пат Мартино или Грант Грийн. Първият албум, който предстои да излезе, носи наименованиетоOn the Playground. Настоящият състав на триото се допълва от Мартин Новак (ударни) и познатия на българската публика Ондржей Пивец (електронен орган).

13.11., 21.00 ч.
Георги Дончев – контрабас
Антони Дончев – пиано
Росен Захариев – тромпет

20.11., 21.00 ч.
Милица Гладнишка – вокал
Васил Спасов – пиано
Мартин Дойкин – бас
Венци Благоев – тромпет

27.11., 21.00 ч.
Мартин Марков – пиано
Димитър Шанов – бас
Крум Калъчев – ударни

* * *

Джаз, класика, филми, изложби и още много в ноемврийската програма на Полския институт

Коментирай