Възможно е ЕС да забрани обикновените електрически крушки

05.11.2008г. / 11 15ч.
Аз жената
Възможно е ЕС да забрани обикновените електрически крушки

На 10 октомври 2008 г. в Люксембург енергийните министри на страните-членки на ЕС са се споразумели за забрана на продажбите на класическите електрически крушки от началото на 2010 година на територията на целия съюз.

Такова решение вече е взето от правителствата на Австралия и Филипините, където също забраната влиза в сила през 2010 година, а в САЩ се очаква това да стане в периода 2012-2014 година.

Експерти на WWF са изчислили, че пълната замяна на старите осветителни тела в домакинствата с енергоспестяващи ще намали разходите на електроенергия за осветление с 60% и емисиите на CO2 ще намалеят с 30 млн. тона годишно (за ЕС).

Но флуоресцентните лампи имат своите недостатъци и предизвикват доста оплаквания – заради по-високата си цена, по-острата светлина и трептенето.

Най-големият проблем е, че всяка такава лампа съдържа около 5 милиграма живак, който при счупване не е толкова опасен, но все пак ако такива лампи заменят всички с нажежаема жичка, ще трябва да има много строга система за изхвърлянето и рециклирането им, понеже попадне ли такова количество живак от сметищата в почвата, може да отрови подпочвените води.

“Замяната на класическата осветителна крушка с компактните флуоресцентни лампи май има повече символично, отколкото реално значение – замяна на мръсните и неефективни технологии на XIX век (освен Едисоновата крушка, въглищните централи и бензиновите двигатели) с едно по-чисто и по-енергоефективно бъдеще.” – казва Eoin O’Carroll от CSM.
По материали от features.csmonitor.com и greentech-bg.net

Чистото бъдеще обаче е все още неясно, а евентуалната замяна на замърсяване от централи с въглища с такова от ядрени, някак напомня на замяната на обикновени крушки на сметищата с такива с живак.

* * *

Замърсяването на въздуха и глобалното затопляне
Бъдещето – тема във форума

Коментирай