“Споделено” – изложба живопис и фотография на Никол Клим

06.11.2008г. / 10 26ч.
Аз жената
“Споделено” – изложба живопис и фотография на Никол Клим

Никол Клим е художник, изкуствовед, богослов и педагог с разностранни интереси в областта на художествената критика и практика. Завършила е колеж по педагогика на изобразителните изкуства, специалност изкуствознание в Художествената Академия и богословие в Софийския университет. Работила е в Историческия музей в София, в галерия “Ирида” и преди четири години създава галерия “Арт Муза”. Досега работи преимуществено с идеята и словото. Публикува статии за проблемите на съвременното и средновековното българско изкуство в научни издания, в периодичния печат и в интернет издания. Реализирала е много изложби по свои кураторски проекти.

Изложбата е наречена “Споделено”, защото Никол Клим представя своите любими произведения от последните години. Част от тях не е смятала да представя пред широка публика. И чувството на откровеност и личност е сложило отпечатък на цялата експозиция.

В настоящата изложба виждаме Никол Клим в две области на визуалното изкуство – фотографията и живописта.

Като художник и изкуствовед тя ползва фотографията за реализация на свои проекти, например в “Голият и облеченият мъж”, циклите “На лов за изчезващи гледки от Стара София” и “Изкуство за изкуството”. Първите два са изпълнени в по-големи проекти заедно с участието и на други художници и фотографи в галерията и се възприеха с голям зрителски и медиен интерес. Последният е в процес на подготовка и виждате част от първите снимки находки по темата.

В областта на живописта в настоящата изложба Никол Клим се представя с абстрактни и реалистични картини, нарисувани с категорични мазки и обобщени форми. Навсякъде търси съпоставката между заобикалящия свят и този на изкуството.

Своеобразно допълнение към света на авторката е стихосбирката “Споделено”, излязла от печат преди месец. Тя е в съавторство със съпруга й Стефан Кючуков и с илюстрации на дъщеря им Ивон.

Откриване: 7 ноември 2008 г. (петък), от 18 ч.
С изпълнения на Анни Тошкова – пиано, Агоп Маникян – виола.
София, ул. “11август” 23

* * *

Джаз, класика, филми, изложби и още много в ноемврийската програма на Полския институт

Коментирай