Поверия за 1 февруари - Трифон Зарезан. Снимка: istock
На 1 февруари ще отбележим празника Трифон Зарезан, известен като празник на лозари, винари и кръчмари. На този ден се подрязват лозята, за да е плодородна годината. Трапезата на Трифон Зарезан трябва да е изобилна, а виното да се лее.
Традициите повеляват още в ранно утро домакинята да приготви пълнена кокошка и домашна питка за здраве, късмет и берекет.
След омесването на домашния хляб домакинята не бива да мие ръцете си, защото според поверието така ще отмие късмета на дома и годината няма да е богата.
На 1 февруари обичаят повелява да се зарежат лозята, за да бъде годината богата. Според народните поверия лозята се зарязват, а след това се поливат с вино, за да бъдат много плодородни. Това е един специален ритуал, на който се избира и „цар на лозята“, който бива закичен с венец от лозови пръчки. Корените на празника са в далечното минало на древна Гърция и прочутите Дионисиеви тържества.
Съществува старо поверие, което гласи, че колкото повече руйно вино се изпие на празника, толкова повече реколта ще има през годината.
В някои региони има поверие, че не бива да се допускат жени по време на обичая с подрязването, защото можело да отнеме от късмета.
Друго известно поверие гласи, че ако на този ден даваш пари – така щедро ще ти върви през цялата година. Както и ако вземеш пари на Трифон Зарезан – през цялата година ще получаваш.
Какъвто човек те срещне сутринта като излизаш пред дома или на улицата, поверието гласи, че такава ще ти е годината. Ако човекът е усмихнат и добронамерен – късметлийска ще е и годината.
Има любопитно поверие и за времето на този ден. Ако вали дъжд на 1 февруари, то и пролетта ще е дъждовна. Ако превали сняг, лятото ще е хубаво и с дъждове, за да не съхне реколтата.
На масата трябва да има и курбан чорба от кокошка или ястие с кокошка (или пиле), ориз, булгур, мед и разбира се вино.
Жените през този ден не трябва да докосват остри сечива и предмети, за да не нападат вълците животните.