Как се приготвя жито за Задушница

12 февруари 2025 | 15:56 | Мария Дуковска
лесно
Добави в любими
Как се приготвя жито за Задушница?

  • Порции: 5-7

На 22 февруари се пада Голяма задушница, съботата преди Месни заговезни. 

На Задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. 

Ако не знаете как да приготвите житото за Задушница, вижте нашата рецепта за подсладено жито с орехи и лимонови корички.

Продукти
Приготвяне
  1. Почиствате и измивате хубаво житото.
  2. Заливате го с вода и варите на слаб огън, докато омекне. 
  3. Отцеждате водата, в която се е варило житото и го оставяте да изстине.
  4. Като изстине, смесвате със захарта, ядките, стафидите и лимоновите корички. 
  5. След като го разпределите в отделни чашки за раздаване, поръсвате с пудра захар за още повече сладост.

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай