Банда котараци учат чайка да лети в Столичен Куклен театър

20.11.2008г. / 12 46ч.
Аз жената
Банда котараци учат чайка да лети в Столичен Куклен театър

На 21 ноември 2008 г., от 19 часа, в салон “Гурко” 14, Столичен Куклен Театър ще представи новото заглавие в репертоара си “История за чайка и банда котараци”. Постановката е по романа на нашумелия напоследък чилийски писател Луис Сепулведа – “История за една чайка и котаракът, който я научи да лети”. Адаптацията на текста е на Ина Божидарова и Катя Петрова. Режисьор на представлението е Катя Петрова, а сценографията е на Майа Петрова. В екипа участват едни от най-добрите актьори на СКТ – Мая Бежанска, Мариета Петрова, Станимир Гъмов, Румен Угрински, Румен Гаванозов, Галина Савова. Музиката е дело на Стоян Роянов Я-Я.

Катя Петрова се вдъхновява от романа на Луис Сепулведа и заедно с Ина Божидарова изграждат адаптацията на тази съвременна история. “Ние всички сме част от планетата Земя. Тя е нашият дом. Отнася се към нас с любов и разбиране. Великодушна е, богата, красива и вечна. Тя ни приласкава и приютява. Дава ни всичко което има с пълни шепи, а ние, хората, я обсебваме, стъпкваме, унищожаваме, превръщаме в огромно бунище. Как ли се чувства тя... Нехайството на хората нанася ежедневни поражения върху гората, океана, растенията и животните...” споделя посланието си известната режисьорка. “История за чайка и банда котараци” разказва за приключенията на Зорбас, “голям, черен и дебел” котарак, чието непоклатимо чувство за чест един ден го кара да приеме да възпита едно бебе-чайка. Майката, красива чайка, попада в петролен разлив и точно преди да умре, завещава на Зорбас яйцето, което току-що е снесла. Той изпълнява двете си обещания: не само да възпита чайката, но и да я научи да лети. Приятелите на Зорбас му помагат в една задача, която никак не се оказва лесна, особено за банда котараци, по-привикнали да се борят с трудния живот в пристанището на Хамбург, отколкото да се изявяват като родители на едно бебе-чайка.

Сюжетът на постановката преплита две злободневни теми: замърсяването на околната среда, последствията от това и хуманността като спасение. Режисьорското решение и акцент падат върху проблема за добрината, загрижеността и състраданието. Историята е трогателна и същевременно много забавна.

Освен с интересен сюжет, представлението е и с провокативна сценография, която наподобява пристанищно градче. Актьорите имат свободата да импровизират по всяко време, тъй като всеки от тях играе повече от една роля. Естетското и интелигентно изграждане на спектакъла се допълва и от участието на Стоян Роянов Я-Я, който акомпанира на куклите през цялото време. Смесицата от етно- джаз придава още по-голяма свобода на действието и разкрива пред зрителя едно истинско вълшебство. Участието на Я-Я в спектакъла на Столичен Куклен Театър е поредното творческо предизвикателство за многостранния талант на артиста. “Влюбих се в кукления театър преди четири години, когато доведох дъщеря ми на представлението “Боризмейко”. Останах запленен от неизчерпаемите възможности за креативност и оригиналност в работата на куклените актьори и затова с радост приех да участвам в “История за чайка и банда котараци” разказва Я-Я.

“Историята за чайка и банда котараци” е второ представление на Катя Петрова, в Столичен Куклен Театър. През 2002 г. тя постави “Ние, врабчетата” от Йордан Радичков.

Столичен куклен театър получи “Златен делфин”

Коментирай
Здраве и красота