Колко пари изработваме, колко заслужаваме, или колко ни плащат

01.12.2008г. / 11 11ч.
Аз жената
Колко пари изработваме, колко заслужаваме, или колко ни плащат

По предварителни данни на Националния статистически институт средната месечна заплата за страната през третото тримесечие на 2008 година е 523лева. Спрямо предходното тримесечие нарастването е с 13 лева или с 2,5 процента, като в обществения сектор на икономиката увеличението е с 43 лева.

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като извадката от предприятията се формира на принципа на простия случаен подбор. Генералната съвкупност от предприятията се стратифицира по следните критерии : териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Резултати за третото тримесечие на 2008 година
Най-високо трудово възнаграждение за този период са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономически дейности “Финансово посредничество” и “Производство и разпределение на електроенергия, газ и вода”, съответно – 1163 и 938 лева. Най-ниско платени са били наетите в икономически дейности “Хотели и ресторанти” и “Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството”, които са получавали 330 и 388 лева.

Прави впечатление обаче, че многото пари са определени като възнаграждение, т. е., награда, а малкото като заплащане. Това е интересно и леко притеснително, защото наградата не се дължи срещу стока, каквато е и трудът. Това е едно от успокоенията за нископлатените, те са си изработили парите, докато останалите, поне според използваната по-горе терминология са заслужили някаква награда.

с колко живеете на месец...
... За да стигат?!
Теми от форума

* * *

Какво работят българите в Испания и кой ще ги върне

Коментирай
Здраве и красота