Да изберем коледна елха, естествена или изкуствена

19.12.2008г. / 14 18ч.
Ивет Лолова
Да изберем коледна елха, естествена или изкуствена

Първите изкуствени елхи се появиха в България преди около осем години. Тогава се чудехме как може едно пластмасово дръвче да замени живия мирис на традиционната коледна царица. Но с годините все повече хора се убеждават, че изкуствената елха не е за пренебрегване. Предимствата й са много: можете да я свалите от тавана и да украсите дома си още в началото на декември; игличките й не падат и не правят боклук; инвестирате веднъж, а ползвате с години. И не на последно място – тя щади природата.

Но се намериха “еколози”, които обясниха, че изкуствените елхи не са екологични, защото за производството им се използвало пластмаса, която замърсявала околната среда, а пък, ако решите да я изхвърлите на боклука, в България все още нямало достатъчно предприятия, които да рециклират този отпадък. А какво ще кажете за хилядите отсечени млади дръвчета всяка Коледа – същите тези специалисти да кажат за колко време пораства такова дръвче?

Мила родна картинка е щом наближи Бъдни вечер да видите как по парковете плъзват лелички, които кършат борови и елхови клонки, за да ги сложат във вазичка и създадат празнично настроение в къщи. Ако всички последваме техния пример, то и без това редките ни паркови горички съвсем ще обеднеят и погрознеят.

Защо по стар български обичай трябва да “откраднем”, когато на пазара има всичко – и евтини, и по-скъпи дръвчета. При живите елхи цената в различните квартали на София е почти еднаква: елха в саксия – от 30 до 50 лв. Отрязаните дръвчета варират в зависимост от височината от 12 до 30 лв. и нагоре. Една връзка клонки от смърч е 2.00 лв. Дряновите пръчки са по 3 лв.

В София, в квартал “Младост 2” изкуствените елхи са много изгодни: най-малките – около 0.70 см струват само 3.50 лв. По-големите са съответно 0.90 см за 11.50 лв. и 1.50 см за 12 лв. В “Лозенец” са малко по-скъпи, но значение има и качеството: пластмасовите елхи от 1.50 см струват между 25 и 40 лв.

Аз обичам новогодишните празници, харесвам приповдигнатото и весело настроение, но не одобрявам излишното разхищение на парични знаци, електроенергия за светещи лампички и реклами и отсичането на живи дръвчета. Бъдни вечер, Коледа и Нова година ще дойдат независимо колко пищно сме се приготвили за тях. Дали ще си купим борче в саксия, което напролет да засадим на Витоша, отрязана елха или малко изкуствено дръвче – всичко зависи от нашето самосъзнание.
Весели празници на всички!

* * *

Коледна елха от саксийно цвете

Коментирай