След газовата криза ЕС трябва да подобри енергийната ефективност и възобновяемите източници

10.01.2009г. / 13 01ч.
Аз жената
След газовата криза ЕС трябва да подобри енергийната ефективност и възобновяемите източници

Време е ЕС да инвестира в собствени чисти енергийни източници и да подобри енергийната ефективност, се казва в изявление на международната природозащитна организация WWF. Прекратяването на доставките на природен газ от руския монополист Газпром силно подкопава доверието на европейците към иначе проверения търговски партньор. Това ще предизвика и сериозно преосмисляне на енергийната сигурност на Европейския съюз, която силно зависи от вноса на изкопаеми горива от Русия.

WWF не отсъжда дали конфликтът между Украйна и Русия за газовите доставки и цените на газта е оправдан, но силно вярва, че зависимостта на ЕС трябва да спре и да бъде преодоляна от амбициозни мерки за енергоспестяване и инвестиции във възобновяеми енергийни източници и технологии с ниски емисии на парникови газове.

ЕС внася около 100 млн. тона петролен еквивалент на природен газ от Русия всяка година, което е около 1/4 от цялото потребление на природен газ в ЕС. За България газът е 100% внос от Русия. Досега относително чистият природен газ получаваше сериозната подкрепа на WWF, като логична средносрочна алтернатива на силно замърсяващите въглища в енергийния сектор и петрол в отоплителния сектор.

“Руската газова политика е високорискова, тъй като напълно подкопава общественото доверие в това нисковъглеродно изкопаемо гориво. Време е да се преосмисли ролята на природния газ като гориво, което осигурява мост към устойчива енергетика”, каза Стефан Сингър, международен директор на WWF по енергийните политики. “Не можем да продължаваме да разчитаме на гориво, което се използва като оръжие от някои страни и компании срещу потребителите”.

Вместо това WWF силно подкрепя бързото приемане на законодателство за енергийна ефективност на сградите и поощряване на използването на възобновяеми енергийни източници в енергийния сектор. ЕС в момента преразглежда Директивата за енергийна ефективност на сградите, която цели да намали потреблението на енергия в сградите в цяла Европа.

“Това е чудесна възможност да се намали енергийното потребление с приблизително същото количество колкото вноса на руски природен газ в ЕС”, смята Ариана Витали, експерт по енергийна ефективност на сгради. “Сериозните енергийни изисквания към сградите в дългосрочен план могат да намалят значително зависимостта ни от изкопаеми горива, както и да намалят емисиите въглероден диоксид с 460 млн. тона на година, което е около 10% от цялото европейско климатично замърсяване”.

По този показател за енергийна ефективност България се намира на последно място в ЕС. Към момента нашата страна си е поставила за цел постигането на едва 16% възобновяеми енергийни източници до 2020 г., което значи увеличение едва с 6,6%. Това е най-ниското увеличение на възобновяеми енергийни източници в ЕС, и също така заложените проценти увеличение са едни от най-малките от страните членки.

В енергийния сектор WWF поощрява сериозно преминаване към възобновяеми енергийни източници. “Кризата с природния газ не бива да кара хората да разчитат на въглища и атомна енергия. Тя е голям шанс ЕС да разработи собствените си източници на чиста енергия като използването на вятъра далеч от сушата, слънчевата енергия и чистата биомаса, отколкото да продължава да разчита на природния газ като временен подходящ заместител”, добавя Стефан Сингър.

“В това време българското правителство предлага концепция за енергийна стратегия, която се концентрира върху мащабни проекти за нови топлоелектрически централи, АЕЦ “Белене” и хидросъоръжения по Дунав и Места, чието изграждане ще струва милиарди, вместо да вложи много по-малко средства в енергийна ефективност, която може да обезсмисли строителството на нови енергийни мощности и да намали българските въглеродни емисии”, казва Георги Стефанов, експерт на WWF по промени в климата в България.

* * *

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. Организацията работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се грижи за защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони.

* * *

Възможно е ЕС да забрани обикновените електрически крушки

Коментирай