Изключителна наглост проявяват овластените и по заменките на гори

20.01.2009г. / 13 56ч.
Аз жената
Изключителна наглост проявяват овластените и по заменките на гори

Председателят на Народното събрание не изпълнява ангажимент за бързо публикуване на забраната за замените. Междувременно ДАГ скоростно прави нови замени!

“За да остане природа в България” обявява награда от 100 лева за този, който познае колко заповеди за заменки на гори с дата 16.01.2009 ще издаде Държавната агенция по горите в следващия един месец.

Народното събрание гласува премахване на замените на гори за юридически лица на 16.01.2009 година след неколкогодишни силни брожения в обществото, няколко петиции с повече от 10 000 подписа, сигнал за незаконна държавна помощ към Генерална Дирекция Конкуренция на ЕК и серия протести пред Парламента. В отговор на засиленото обществено напрежение Председателят на Парламента г-н Георги Пирински пое ангажимент промените в Закона за горите да бъдат публикувани в първия брой на Държавен вестник (който се пада на 20.01.2009).

На 19.01.2009 година на интернет страница на Държавната агенция по горите бяха публикувани две заповеди за извършени замени на гори, които носеха дата 16.01.2009 год. С тях над 150 декара гори до София са заменени за 300 декара гори в Северна България. След проучване сред наши колеги, работещи в системата на ДАГ се оказа, че в момента спешно се подготвят серия от други заповеди за нови заменки. Предполагаме, че и те ще бъдат качени на уеб сайта на ДАГ през следващите дни – може би отново с дата 16.01.2009 год.

Междувременно проверка на интернет страница на Държавен вестник показва, че измененията в Закона за горите, забраняващи замените, няма да бъдат публикувани на 20.01.2009 год. Днес, след наше запитване от редакцията на Държавен вестник ни отговориха, че Закона за горите не е пристигнал при тях. След подобно запитване до Президентството, ни отговориха, че Парламента още не им е изпратил измененията на Закона за горите за подпис и печат от Президента.

С това публикуването на забраната за заменките се праща в неопределено бъдеще време. А до публикуването й разграбването на държавните гори може да продължава необезпокоявано!

Въпреки силното обществено недоволство, въпреки, че Правителството и Парламента официално се съгласиха, че заменките са корупционни практики, които трябва да се прекратят и това бе гласувано в пленарна зала, но управляваната от Българската социалистическа партия Държавна агенция по горите продължава да заменя горите на България! А Председателят на Парламента г-н Георги Пирински не изпълнява поетия ангажимент към протестиращите граждани!

В тази връзка Коалиция “За да остане природа в България” обявява награда от 100 лева за този, който познае колко заменки на гори с дата 16.01.2009 ще подпише Председателят на ДАГ и колко хиляди декари държавни гори ще бъдат заменени след забраната им от Парламента.

Призовава и всички, които са срещу корупцията в управлението на държавата на обединен протест в сряда, 21.01.2009, 15.00 часа пред Народното събрание.

* * *

Замени, изсечи, застрои!
Комсомолците родината изграждат, над природата й бдят

Коментирай