Сурва 2009 – традицията възкръсва!

25.01.2009г. / 10 47ч.
Джадала Мария
Сурва 2009 – традицията възкръсва!

За 18-ти път Перник събра кукери и маски в Международния фестивал “Сурва 2009”! Близо 6000 маскирани взеха участие във фестивала тази година, провеждащ се традиционно във втората половина на януари.

Добрата новина е, че тази година в събитието се усети истински прилив на енергия и силна емоция. Представители на всички възрасти и от всички краища на страната и съседните ни държави се включиха – от няколкомесечни бебета, нагиздени със звънчета и здравец до възрастни (на преклонна възраст) баби и дядовци, които не отстъпват на младите нито в пеенето, нито в хората.

Различното тази година – много повече от предни години деца! Над половината участници бяха деца на различна възраст – от малките 5-6 годишни, до по-големите. Всички много ентусиазирани и неуморни в подскачането с тежките чанове. Също така забележимо бе и участието на повече жени от предходните години. по традиция в кукерските игри се включват основно мъже, но истината е, че жените в Сурва 2009, макар и естествено малцинство, не бяха никак малко. За радост кичът бе сведен до минимум, а старанието на всеки от участниците да се представи с възможно по-хубав и оригинален костюм – голямо.

Зареждащо, великолепно, силно – такова събитие е “Сурва 2009” – в това са единодушни всички присъствали. Всеки, който не е бил може само да съжалява.

Събитието, по стара родна традиция, бе съпътствано от обилно количество червено вино, скара и хляб из централните улици на Перник. Сред нещата за похапване не липсваха също така традиционните лакомства – захарни петлета, захарен памук, захаросани ябълки, варена царевица. Търговската част за радост бе лишена от доминиращия в последните години кич и се представляваше от огромни лъскави балони и традиционни кукерски маски в мини-модели.

Много деца-кукери участваха в Сурва 2009 в Перник – фото поглед
Снимки от кукерския фестивал в Перник "Сурва" 2009
Кукери от трета възраст участваха в "Сурва" 2009

Коментирай