Ски зона “Алеко” на Витоша не се подкрепя от кмета на София

26.01.2009г. / 14 15ч.
Аз жената
Ски зона “Алеко” на Витоша не се подкрепя от кмета на София

Представители на Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” се срещнаха в петък, 23.01.2009 г., с кмета на София Бойко Борисов заради проектирането на нова, много по-голяма ски зона в Природен парк Витоша.

Природозащитниците представиха мотивите си за това, че заданието за подробен устройствен план на ски-зона “Алеко” няма как да бъде изпълнено законно, тъй като предвижда ново строителство в природния парк. Планът за управление на парка и Законът за устройство и застрояване на Столична община не предвиждат ново строителство там.

Наред с това, общественото мнение не подкрепя ново строителство в планините ни, което бе показано в национално представително проучване на общественото мнение от 2008 г., проведено от Алфа рисърч.

След представените аргументи кметът заяви, че няма да съгласува заданието за изготвяне на плана в този му вид.

След като унищожи 450 морени през октомври м. г. (престъпление по чл.278в от НК), инвеститорът в ски-зоната Витоша ски АД продължава да погазва законите: задание за изработване на плана на ски-зона “Алеко” е внесено в общината едва на 16.01.2009 г. С това бе нарушен Закона за устройство на територията и Закона за опазване на околната среда, тъй като през ноември миналата година същият инвеститор вече започна изработването на самия проект и неговата екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000 пред МОСВ. През 2008 г. “Витоша ски” АД обяви за обществена консултация доклада по екологична оценка, който се прави при вече готов устройствен план, изработен без одобрението и дори без знанието на Столична община.

* * *

Ще се изсекат над 200 декара гори за нова ски зона на Витоша

Коментирай