24-и февруари – ден на палачинките

24.02.2009г. / 09 24ч.
Вергиния Генова
24-и февруари – ден на палачинките

Свикнали сме да смятаме, че почивните дни са дни за палачинки, но ето, оказва се, че палачинките си имат и свой официален празник – именно 24-и февруари.

Празникът на палачинките се празнува най-вече в Англия и всъщност е последния ден преди Великия пост. При католиците, протестанти, англикани, калвинисти и т. н. Сирни заговезни (Shrove Tuesday) е винаги във вторника на седмата седмица преди Великден, а постът започва в сряда (тази година – 25 февруари).

В православния календар Сирни заговезни са винаги в неделя, 7 седмици преди Великден. А Великият пост започва от понеделник (тази година – 2 март). Следователно независимо от религията, която изповядваме, дори и онези от нас, които се придържат към строгия пост – днес могат да си хапнат палачинки. Или каквото много обичат, а няма да могат да си позволят да го вкусят чак до Великден. Има страхотна логика в този празник. И не случайно – нещото, което хората искат да хапнат за последно преди дългия пост са именно палачинките.

Това е последният ден преди Великден, в който могат да се ядат яйца, мляко и други млечни продукти. Затова и в Англия е посветен на вкусните палачинки. Традицията идва от едно малко село, в което всяка домакиня участвала в своеобразно палачинково състезание. Всяка от тях трябвало да приготви собственоръчно палачинки, след което се състезавали коя най-дълго, ходейки ще подмята палачинки в тиган. Победителката получавала молитвеник или Библия.

Днес едва ли някой ще седне да си прави такова състезание, но пък може да си спретнем една палачинкова закуска в офиса.

Хубаво е палачинките да си имат официален празник, а най-хубаво е когато ги похапваме – с разтопен шоколад и сметана, с разнообразни мусове и сладка, с карамел... Списъкът с вкусни неща е безкраен. Да не забравяме и за любителите на солените палачинки. Практически всичко може да завием в тази уханна, топла и мека, ефирно нежна и вкусна прегръдка. С една дума:
Честит палачинков ден!

* * *

Всичко за палачинките

Коментирай