Готвят ли се уволнения, за да се застроява по-лесно българската природа?

27.02.2009г. / 15 12ч.
Аз жената
Готвят ли се уволнения, за да се застроява по-лесно българската природа?

Коалицията от 30 неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” изказва сериозната си тревога от информацията за готвени уволнения на директорите на природните паркове Витоша, Странджа и Врачански Балкан, публикувана в пресата. Природозащитниците се обръщат с поредица от въпроси към главния прокурор и казват, че ще се възползват от всички законни форми на протест.

Според информация на очевидци в незаконното селище “Златна перла” в Природен парк Странджа продължават довършителните работи, въпреки че през 2008 г. строежът беше обявен за изцяло незаконен при 7 дела във Върховния административен съд. Коалицията пита главния прокурор защо вече 30 месеца прокуратурата не е намерила кой е виновният за изграждане на незаконния комплекс. Инвеститорът “Краш 2000” започна строежа с разрешително писмо с фалшифициран подпис и печат на заместник-министъра по околната среда и водите. Интересното е, че постановлението за прекратяване на досъдебното производство за нарушенията в Природен парк Странджа е пътувало цели 7 месеца от бюрото на прокурор Величка Костова от Окръжна прокуратура – Бургас до регистратурата на същата тази Окръжна прокуратура. Явно е имало сериозно основание за това постановлението от 21.07.2008 г. да бъде разпратено на заинтересованите лица чак на 12.02.2009 г.

Природозащитниците питат главния прокурор защо четири месеца след скандалните взривове и разкопавания в Природен парк Витоша, унищожили един декар морени и над 20 декара високопланински ливади, прокуратурата все още не е установила дали Природен парк Витоша наистина е защитена територия и кой нагло взривяваше седмици наред най-стария парк на Балканите пред очите на столичните институции. Коалицията “За да остане природа в България” вече внесе в прокуратурата пълен набор доказателства на въпросната прокуратура (снимки, свидетели, описания, карти), което се добави към вече внесена съществена информация по случая от Шесто районно управление към СДВР и Дирекцията на Природен парк Витоша. Самият извършител, фирмата “Витоша ски” АД, даде множество изявления пред медиите, в които призна извършените действия. Въпреки това прокуратурата все още не е започнала досъдебно производство. Природозащитниците питат главния прокурор и кои физически лица имат акции в офшорната фирма, която стои зад “Витоша ски” АД.

Коалицията “За да остане природа в България” припомня, че прокуратурата отказва да поднови разследването по сигналите за незаконното строителство на лифта до Седемте Рилски езера в местността Паничище в Рила. Лифтът на Паничище е без действаща оценка за въздействие върху околната среда и е напът да се срути в свлачището, образувано от строителството му. Досегашното прокурорско разследване на друг лифт в ски курорт Бодрост/Картала в Рила потвърди сигналите на гражданските организации за липсата на законовоизискваните екоразрешителни. На същия лифт премиерът Сергей Станишев вися приклещен за около половин час през септември 2008 г.

Природозащитниците питат главния прокурор какво направи прокуратурата по случаите с незаконното приемане на устройствените планове на ски курорта Перелик от община Смолян и на плана на ски-курорта Кулиното от областната управа на Благоевград, с незаконната продажба и приемането на устройствения план за застрояването на Защитена местност “Камчийски пясъци” от Община Долни Чифлик и застрояването на Природната забележителност “Пясъчните дюни” край Слънчев бряг. Всичките тези планове бяха приети от местните управи, без да е извършена екологична оценка.

Коалицията “За да остане природа в България” пита главния прокурор колко замени на държавни гори бяха направени между 16 и 23 януари 2009 г., между решението на парламента да спре замените и публикуването в Държавен вестник на изменението на Закона за горите, и колко общо замени са направени, откакто Стефан Юруков пое ръководството на Държавна агенция по горите.

* * *

Коалицията “За да остане природа в България” е основана от Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българската фондация “Биоразнообразие”, Информационния и учебен център по екология, НД “Екогласност”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение “За Земята”, Сдружение “Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение “Природен Фонд”, ИУЕК към Студентски съвет на СУ “Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение “Щастливеца”, гражданска група “Да спасим Иракли”, сдружение “Еко Рила” – Самоков и WWF Дунавско-Карпатска програма България. Сега в нея членуват близо 30 организации.

* * *

Изключителна наглост проявяват овластените и по заменките на гори

Коментирай