Петък 13-и – суеверие или ежедневие?

13.03.2009г. / 09 55ч.
Вергиния Генова
Петък 13-и – суеверие или ежедневие?

Какво е петък 13-и за вас? В годината има само няколко такива петъци и това е повод да очакваме нещо различно. Но защо непременно лошо? За медиите дори петък 13-и може да се превърне в невероятна новина. Но за останалите хора, неизкушени от постоянно слушане на радио и прелистване на вестници и сайтове петък 13-и може да е един съвсем обикновен делничен ден. Не ви ли се е случвало да разберете, че е било петък 13-и чак вечерта, когато гледате последната емисия новини и вече са стигнали до забавната част.

И какво е за вас петък 13-и – зачитате ли го, или сте доста над тези суеверия?

Ако сме честни трябва да си признаем, всеки малко или много е суеверен в някаква област. Невероятно смешно е да видиш как при вида на черна котка някои хора се обръщат кръгом и променят пътя си, но пък не е особено тактично да им се подиграваме.

Около мен са щъкали толкова много черни котки, котета и котараци – с дълги косми, с къси косми, жълтооки, зеленооки и до една невероятно красиви, че за мен си е голяма привилегия да имаш черна котка. Сигурно са ми минавали път над един милион пъти, но нито веднъж не ми е хрумвало да си помисля, че те по някакъв начин са виновни за нещастията. По-скоро смятам, че човешкия егоизъм, безотговорност и арогантност са виновни за лошия ни късмет, отколкото черните котараци или петък 13-и.

В действителност никой не уважава суеверията на другите, иначе почти всички щяхме да се изкараме суеверни и да не излизаме от къщи в петък 13-и, една протяжно дълга, мързелива петъчна сутрин – как да не ни направи по-мъркащо доволни? А имам чувството, че нашите предци в дългите зимни дни и вечери само са се чудели какви нови суеверия да си измислят – някои от тях доста приятни, други подчертано зловещи. Но в крайна сметка фолклорът се е обогатил дотолкова, че да има ритуали, поверия, суеверия за всяка част от живота ни.

Но в петък тринайсти обикновено всички с бодра крачка отиваме на работа, дори и да се оглеждаме крадешком и на прибежки да минаваме под сградите да не ни падне саксия на главата. Но питам – защо само в петък 13-и? Ако погледнете колко застрашителни неща има наоколо – примерно какви неща висят от таваните в подлезите, по недовършените сгради и хлопащите дограми, че в действителност ще се уплашите да минавате от там и през другите дни от седмицата.

Но страхът от числото 13 е всечовешки. Затова на много места по света няма 13-ти етаж в сградите. Има си и специално название за страха от числото 13 – тердекафобия.

Но до сега не съм чувала нито едно смислено обяснение. Какво е вашето отношение към петък 13-и и към суеверията като цяло?

* * *

Най-разпространените суеверия
Петък 13-ти – тема във форума

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
Здравейте,за мен петък 13-ти не е обикноен ден.Мисля си дори,че носи късмет,на пук на всички черни думи,коите се говорят.Каквото ти е писано ще се случи независимо дали е петък 13-ти или не.Когато бях бременна в 5-тия месец паднах по стълбите.Сърцето ми спря,дори сега треперя пред мисълта какво можеше да се случи с бебо.И не беше петък 13-ти.Всеки сам може да си прецени,а за мен петък 13-ти не е фатален ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар