Почти 370 000 лампи угаснаха за “Часът на Земята” у нас

31.03.2009г. / 18 08ч.
Аз жената
Почти 370 000 лампи угаснаха за “Часът на Земята” у нас

София също бе част от глобалната инициатива “Часът на Земята” и статистиката показва, че в столицата на 28 март 2009 г. е имало спад от 22% в консумацията на електричество. Това се равнява на около 370 хиляди стандартни крушки от по 60 вата, които са били загасени. Според тези данни в кампанията “Часът на Земята” в София приблизително са се включили между 60 и 90 хиляди домакинства или между 180 и 270 хиляди души.

В “Часът на Земята” се включиха официално и 42 български града, които угасиха осветлението на известни сгради и забележителности, включително над 45 известни места в София. Стотици хора слушаха концерта без изкуствено озвучаване и на светлината на свещи пред Народния театър. Патрон на кампанията в България беше министърът по европейски въпроси Гергана Паси. По света се включиха над 4000 населени места в 88 държави в 25 часови зони.

През декември 2009 г. световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи замисъла на Протокола от Киото за намаляване на вредните емисии във въздуха.

Инициативата на международната природозащитна организация WWF, която се състоеше в това, да изгасим лампите си поне за един час, в който Земята да отдъхне, е само малка частица от решаване на проблемите с климата. За да може всеки да помогне поне малко за задържането на промените в климата, е необходимо да върши само три простички неща: да изключва всички неизползвани електроуреди, включително тези, които са в режим “stand by”, да смени крушките с енергоспестяващи и да ходи пеша, с велосипед или с обществен транспорт на работа. Така човек не само прави нещо срещу промените в климата, но и спестява излишни разходи.

Национално представително проучване на общественото мнение от есента на 2008 г. показва, че над 12% от българите смятат, че промените в климата са сериозен проблем пред българската природа и околна среда.

* * *

Възможно е ЕС да забрани обикновените електрически крушки

Коментирай