Цените на козунаците, яйцата и агнешкото За Великден

17.04.2009г. / 12 08ч.
Надежда Маринова
Цените на козунаците, яйцата и агнешкото За Великден

Как трябва да изглежда Великденската трапеза? Традицията е категорична – боядисани яйца, агнешко и козунак.

В Бургас за една седмица агнешкото скочи – от 7,50 лв. за килограм на 8,50-9,60 лв. Разлика в цената на яйцата няма – от 0,22 лв. до 0,26 лв. В Гоце Делчев има яйца по 0,20 лв.

В София на Белия магазин на Женския пазар агнешкото върви, както следва: плешка – 11,90 лв., бут – 10,90 лв.; яйцата са от 0,20 до 0,22 лв.

В Централни хали цените са съответно: агнешко – плешка – 10,50 – 11,90 лв., бут – 11,90 – 13,90 лв., тяло- 9,50 лв.; яйцата са 1,70 лв. за 6 броя.

Като правило цените на храните в провинцията са малко по-евтини от София. Но винаги важи правилото, че в различните магазини цените са различни. С малко повече свободно време и обикаляне ще напазарувате по-изгодно.

Освен за цената, внимавайте и за качеството. Важно е да проверявате датата на производство, която трябва да е отбелязана с печат на всяко яйце. Яйцата са годни за употреба не повече от четири седмици от деня, в който са били снесени от кокошките.

Козунаците са най-вкусни до 48 часа след като се изпекат, въпреки, че върху етикетите са поставени много по-дълги срокове на годност. Сладките хлябове вървят между 4,50 и 6,00 лв. за килограм в зависимост от плънката.

Заговори се, че недобросъвестни производители слагали в козунаците нерегламентирано количество подсладители и хранителни добавки, които гарантират силно жълтия цвят и сладкия вкус на традиционния великденски сладкиш. Затова най-сигурно е да си купите козунак от местната фурна, в чието качество сте се уверили. Или пък си опечете сами. Както споделят домакини – дори и да не се надигне и да се вдлети, поне ще знам какво има в него и ще е по-вкусен от купения.

* * *

Какво ще поднесем за Великден

Коментирай