23 април – Световен ден на книгата и печата

23.04.2009г. / 09 25ч.
Вергиния Генова
23 април – Световен ден на книгата и печата

23-ти април е обявен за Световен ден на книгата и печата през 1995 г. по идея на ЮНЕСКО. От тогава това е датата, която е подходяща за всякакви книжни инициативи – четения, базари на книгата, изложби и т. н. всичко, което е свързано с добрата стара хартиена книга.

За мен е повод да си припомня “451 градуса по Фаренхайт” на Рей Бредбъри. А за вас?

Може да си подарим един тур по книжарниците, дори само за да разгледаме новите заглавия.
Да почетем в библиотека – това е едно вълшебно време на мечти, премрежени илюзии и младежки надежди, които може и да се сбъднат. Жалко, че в днешно време библиотеките не са толкова често посещавани и не съм сигурна, че са предпочитано място за младите хора. А едно време си правехме срещите в барчето на библиотеката!
Кога остаряхме? И дали всъщност остаряхме, заедно с хартиената книга?

Защо пък да не си подарим книга? Дрехите остаряват, модата им минава, а добрата книга остава.

Някои хора мразят да надписват и да получават книги с посвещение, други като мен не смятат книгата за подарена, ако не напишат поне една дума.

Подарявали ли сте си книга сами на себе си... с посвещение? – може да звучи малко налудничаво, но е много забавно, особено като видиш след години какво си пожелал на себе си с еди си коя книга. Струва ми се, че 23-ти април е един такъв ден – звучи точно като ден за подаряване на книги. На кого ли?

Аз лично смятам, че истинската магия на словото има стократно по-голяма сила при разлистването на една добре илюстрирана и добре направена печатна книга. Колкото и голям магнетизъм да има виртуалният свят, интимното преживяване насаме с хартиената книга е най-малкото “различно”. Избрах това прилагателно, защото, дори онези, които не са съгласни с мен, ще потвърдят, че едно е да четеш роман он-лайн и съвсем друго да разлистваш страница след страница. Различно е! За едни да разлистваш стара хартиена книга е носталгично романтично, за други скучно, за трети може би безпредметно. Дори за еко-настроените хора хубавите книги може да са повод да садят повече дървета, за да може знанието да бъде по-лесно достъпно за милионите хора по света. Хартиената книга възпитава – да пазиш, да цениш и да учиш...

Ще умре ли хартиената книга, заедно с упадъка на ценностите и разцвета на технологиите?

Според мен зависи от всички нас, а според вас?

* * *

Книги се създават с обич

Коментирай