Обявиха победителите от конкурса “Новелови награди "08”

28.04.2009г. / 13 18ч.
Аз жената
Обявиха победителите от конкурса “Новелови награди "08”

Вчера, 27 април 2009, в книжарница “Хеликон” се състоя премиерата на сборникаНовелови награди `08” и награждаването на победителите в едноименния литературен конкурс, организиран за втора поредна година от www.Kafene.bg и издателство Сиела.

Голямата награда на конкурса – едногодишна стипендия в размер на 1000 лв., осигурена от Kafene.bg, сайтът за култура, изкуство и свободно време, спечели Биляна Атанасова, на 25 години от Стара Загора за своята новела “[Е]липси. За всеки ден и никога”.

“От начало до край и обратно” на Евгени Филипов, “[Е]липси. За всеки ден и никога” на Биляна Атанасова и “d`Ева” на Елица Бонева, са трите произведения, които журито определи като най-достойни да бъдат издадени в сборника “Новелови награди `08”.

Тримата са избрани сред 24 участници от цялата страна на възраст между 15 и 25 години, които в края на 2008 г. изпратиха своите неиздавани досега произведения за конкурса, организиран от Kafene.bg и Сиела.

За месец и половина (от декември 2008 до средата на януари 2009 г.) експертното жури в състав Захари Карабашлиев (автор на “18% сиво”), Мила Вачева (редактор отдел “Култура и стил” във в. “24 часа”) и Амелия Личева (литературен критик) прегледа внимателно всичките 24 произведения, за да открои тези, чиито автори най-умело са се справили със задачата да поднесат в творбите си увлекателна история в обем между 50 и 100 страници – класическо изискване за новела.

“От начало до край и обратно” на Евгени Филипов, “[Е]липси. За всеки ден и никога” на Биляна Атанасова и “d`Ева” на Елица Бонева – три текста, които са откровени, симпатични, наситени с емоции. Накратко – заслужават да се изчетат!”, каза Жюстин Томс, издател на Kafene.bg.

Успехът на сборника “Новелови награди `07”, непрекъснато повишаващото се качество на изпращаните творби и старанието на компетентното жури са предпоставка за продължение на конкурса и през следващата година.

На снимката са тримата финалисти – от ляво на дясно: Евгени Филипов, Елица Бонева, Биляна Атанасова.

Коментирай